nieuws

Drentse bouwers snakken naar tijd van oogsten

utiliteitsbouw

Drentse bouwers snakken naar tijd van oogsten

Een nieuw theater, een futuristische dierentuin, en een betere verbinding naar Groningen. Je bent geneigd te geloven dat er in Drenthe helemaal geen crisis was. Niets is minder waar. “Het was een bloedbad.”

“Of het niet tijd is om met pensioen te gaan? Nee joh”, reageert de 67-jarige Jan Brands, directeur van Brands Bouw uit Emmen. “Ik vind het gewoon een veel te mooi vak. Ik moet ook eerlijk zeggen: de aardigheid van het bouwen verdween niet in de crisis.”

Brands Bouw is een “allround” familiebedrijf dat al meer dan 75 jaar bestaat. De woningbouwer telt 130 medewerkers en is “goed in projecten onder de 10 miljoen euro”. “Sinds de woningmarkt inzakte, doen we meer met zorg en scholen”, zegt Brands.

Creatief zijn was een vereiste de afgelopen jaren, hoewel Emmen honderden miljoenen euro’s investeerde in bouwprojecten, zoals de dierentuin en een theater: “Het was een waar bloedbad”, blikt Brands terug. “Gerenommeerde bedrijven vielen om.”

Toch is er veel waardering voor de gemeente Emmen. Brands: “Er was veel moed voor nodig om midden in de crisis te investeren. Maar, mij heeft het niet veel werk opgeleverd. Het is vooral een feestje van de grote landelijke partijen, de Bammen en de Wessels.”

Grote bouwers van buiten die Drenthe met goedkope woonconcepten ‘veroverden’ en er vervolgens met de buit vandoor gingen, die verhalen circuleren wel meer. Heimwee is er naar de tijd, dat Emmen het mekka was voor stedenbouwkundigen, toen de stad internationaal faam maakte met het voor die tijd vernieuwende woonerf. “Maar we moeten vooral niet bij de pakken neerzitten”, vindt vastgoedbelegger Kees Vos uit Emmen. Er is alle reden om trots te zijn, ook op bouwprestaties uit het zeer recente verleden. Hij doelt op het dokmodel, de 235 meter lange tunnel onder het maaiveld, bij de Hondsrugweg. BAM Civiel leverde die eind vorig jaar op. “Het nieuwe plein erboven ziet er fantastisch uit. Wat ze zich in Amsterdam niet kunnen veroorloven, flikken we hier wel.” Er waren investeringen, er wordt gebouwd, er is nieuw elan, maar is het genoeg om de krimpregio erbovenop te helpen? Vos: “De randvoorwaarden zijn er, de infra is geweldig, het centrum ziet er straks aantrekkelijk uit, maar nu komt het erop aan dat Emmen wordt vermarkt.”

Grote bouwopgaven zullen er de komende jaren in de groene streek niet zijn, denkt architect Henk Scholten, geboren in Noordbarge. Hij dringt aan op een visie: “Eigenlijk moet er veel meer gesloopt worden.” Bouwer Brands vreest juist voor een “gigantisch woningbouwtekort.”

Bouwcijfers Drenthe

Als de woningmarkt ergens in de lift zit, dan is het in Drenthe. Vorig jaar nam de woningbouwproductie met 24 procent toe tot ongeveer 300 miljoen euro. Dit jaar verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw een stijging van nog eens 17 procent. Daartegenover staat de inzakkende utiliteitsbouw. De productie in dat segment neemt dit jaar af met ruim 5 procent tot ongeveer 260 miljoen. Daarmee ligt het volume ruim 100 miljoen onder dat van 2013.

In totaal wordt dit jaar voor zo’n 1,3 miljard euro gebouwd in Drenthe. Daarmee behoort de noordelijke provincie tot de minst bouwactieve van Nederland. Alleen in Flevoland gaat nog minder vaak de schop de grond in. De relatief lage bouwproductie in Drenthe behoeft geen verbazing; de provincie behoort immers ook tot de minder bevolkte. Echter, ook per inwoner wordt in Drenthe minder gebouwd dan elders. Zelfs in Zeeland, de minst bevolkte provincie, ligt de bouwproductie per hoofd van de bevolking aanzienlijk hoger: ongeveer 4000 euro tegenover 2700 in Drenthe.

Cobouw Café

 

Cobouw trekt de regio in met het Cobouw Café, een live talkshow waarin we in gesprek gaan met lokale bouwers en bestuurders. Op 30 juni vindt de eerste editie plaats in Emmen. Wilt u erbij zijn? Kijk hier voor meer informatie.

Lees verder: ‘Drenthe moet het westen niet kopiëren’

Reageer op dit artikel