nieuws

Testtoren voor liften schiet de lucht in

utiliteitsbouw

Testtoren voor liften schiet de lucht in

Amper twee maanden na de start van de bouw, prijkt de toren waar liftfabrikant ThyssenKrupp nieuwe generaties liften gaat uittesten, al ruim 100 meter in de lucht. Nog 146 meter te gaan.

De toren verrijst in het Zuid-Duitse plaatsje Rottweil en is het hoogste bouwwerk in de wijde omtrek. Iets onder de top komt een uitkijkpunt dat weids uitzicht biedt op het Zwarte Woud. Maar de hoofdreden voor de bouw is om over een faciliteit te beschikken waarin ThyssenKrupp nieuwe liften kan testen en certificeren. Daarbij gaat het om dubbeldeks liften met kooien die twee verdiepingen beslaan, of liften van het type Twin, waarbij twee kooien onafhankelijk van elkaar in één schacht op en neer bewegen.

Maar het meest futuristische product dat in de nieuwe toren op de proef zal worden gesteld is de Multi, een lift die door sommigen wel is vergeleken met de lift uit Sjakie en de chocoladefabriek. De Multi hangt niet aan kabels maar beweegt met behulp van magneetzweeftechnologie. Dat maakt het gemakkelijker meerdere liften in een schacht te laten bewegen waardoor het ruimtebeslag voor verticaal transport binnen gebouwen volgens ThyssenKrupp op termijn zelfs gehalveerd kan worden. De multicabine zou gebouwen zelfs horizontaal kunnen ontsluiten. Nog een stap verder in de gedachtespinsels van de liftfabrikant kan de Multi als een soort shuttle mensen oppikken vanaf een station en direct afzetten op de juiste verdieping in het gebouw waar ze moeten zijn.

In de testtoren in Rottweil worden drie van de twaalf schachten gereserveerd voor beproevingen van de Multi. Maar het duurt nog zeker een jaar voordat ThyssenKrupp daarmee aan de slag kan. Voorlopig is aannemer Züblin druk met de bouw van de toren zelf. Die wordt opgetrokken uit beton met behulp van een glijbekisting. De betonconstructie met een diameter van 21 meter zal in de loop van de zomer op zijn eindhoogte zijn van 246 meter. Sinds de start van de bouw vorig najaar was Züblin vooral bezig met de fundering en een kelder tot ruim 30 meter beneden maaiveld. Sinds de glijkist aan het werk is, klimt die per dag zo’n 3,5 meter. Naar boven toe verjongt de betonnen wand geleidelijk van 40 naar 30 centimeter dikte. Later wordt de schacht omhuld met een doorschijnende kunststof façade die spiralend naar boven gaat. ‘s Avonds wordt de toren met leds van binnenuit verlicht. De Duitse toparchitecten Helmut Jahn en Werner Sobek tekenden voor het ontwerp.

Reageer op dit artikel