nieuws

Lange heipaal uit één stuk efficiënt in gebruik

utiliteitsbouw

Lange heipaal uit één stuk efficiënt in gebruik

Op plaatsen waar traditioneel korte betonnen heipalen geschakeld worden om een grote diepte te bereiken, is het efficiënter om ter plekke lange betonnen palen uit één stuk te produceren. Dat blijkt uit de evaluatie van een project in Brazilië.

“We constateren dat het sneller is en goedkoper”, meldt Rick van Tol van Grimbergen uit Alphen aan den Rijn. “Vergeleken met het schakelen van korte prefab betonpalen, zoals de bouw in Brazilië gewend is.”

Grimbergen heeft een compleet systeem geleverd voor de bouw van een vestiging van Huisman in Navegantes bij Santa Catarina in Brazilië, in een delta in het Zuid-Amerikaanse land. Huisman ontwerpt en produceert zware constructies en installaties voor offshore-bedrijven. Grimbergen is specialist op onder meer het gebied van faciliteiten voor de productie van betonnen heipalen. De meeste opdrachtgevers zijn fabrikant van ‘gewone’ prefab palen. Voor het funderen op de rotsen onder de moerasachtige bodem had Huisman echter zevenhonderd palen nodig met een lengte tot 46 meter en een doorsnede van 50 bij 50 centimeter. Grimbergen leverde een systeem om ter plekke negen palen per dag te produceren, met een voorspanning van maar liefst 200 ton.

Positioneren

“Het is een hele klus geweest om deze palen rechtop te zetten en te positioneren”, aldus Van Tol. “Het heiwerk is verricht door Vanthek International. Dat bedrijf heeft gezorgd voor een kraan, hoger dan de lengte van de palen. Daarmee konden de palen geheid worden. Een contactpersoon van betonpalenfabrikant Lodewikus Voorgespannen Beton uit Oosterhout heeft de kwaliteit van het beton hoog gehouden. Het project is enigszins aangepast. De zevenhonderd palen zijn zo’n negenhonderd palen geworden. Momenteel wordt nog gewerkt aan een kleine uitbreiding. De productiefaciliteit is heel flexibel, kan worden verkocht en verplaatst. Hij is eigendom van Huisman.”

In Nederland is het doorgaans niet zinvol om op of bij de bouwplaats voorgespannen betonnen heipalen te produceren. “Maar wanneer de afstand van de prefab betonfabriek tot de bouwplaats lang is, en de kwaliteit van de infrastructuur slecht, wordt het wel rendabel”, verklaart Van Tol. “We gaan het systeem daarom actief op de markt zetten. We zijn het product wereldwijd aan het pitchen .”

Henk-Jan Grimbergen, directeur van Grimbergen, bevestigt de efficiëntie van het systeem. “Ook als de heipalen niet zo lang zijn. Opdrachtgevers lopen minder risico. De winstpakker is veel sneller werken, overal waar de lokale infrastructuur de aanvoer van prefab betonnen palen niet toelaat. We wenden ons met het typisch Nederlandse concept op de internationaal opererende ingenieursbureaus, met vestigingen in Nederland.”

Reageer op dit artikel