nieuws

Zuid-Holland wacht bouwgolf

utiliteitsbouw

Zuid-Holland wacht bouwgolf

Zuid-Holland wacht een bouwgolf zoals die in vier jaar niet meer voorgekomen is. De waarde van de afgegeven bouwvergunningen steeg vorig jaar tot 2,7 miljard euro.

Het aantal vergunningen steeg in Nederlands drukste provincie vorig jaar met 54,1 procent tot bijna 30.000. Minstens zo belangrijk is dat de bouwsom van de geplande projecten met 65,6 procent toenam tot 2,715 miljoen euro. Zo’n hoog bedrag was sinds 2010 niet meer voorgekomen. In Zuid-Holland houden de beoogde uitgaven voor woningbouw (1.327 miljoen) en utiliteitsbouw (1388 miljoen euro) elkaar vrijwel in evenwicht.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat in Nederland de nieuwe initiatieven voor bouwprojecten in 2013 hun dieptepunt bereikten. Niet alleen zakte de afgifte van de bouwvergunningen tot amper 16.000, de gemiddelde waarde daalde ook nog eens tot 574.000 euro. Dan topjaar 2008. Toen werden bijna 35.000 vergunningen gegeven. De doorsneewaarde: een ton meer dan in 2013.

Woningbouw

De bouw in Noord-Holland kruipt duidelijk uit het dal. In 2008, toen de bomen nog tot in de hemel groeiden, was de provincie goed voor 3,6 miljard euro aan nieuwe projecten die op stapel gezet werden. Vele van de afgegeven bouwvergunningen zouden nooit gebruikt worden. De jaarlijkse stroom bouwvergunningen bereikte in 2013 een dieptepunt met een waarde van slechts 1,4 miljard euro. De sterk toegenomen vraag in 2014 vertaalde zich in een stijging van bijna een kwart van de waarde van de door de gemeenten afgegeven bouwbewijzen tot 1,7 miljard euro.

Van de 2266 in Noord-Holland op stapel gezette bouwplannen betreft twee derde woningbouw. Aan de projecten hangt een prijskaartje van 1,1 miljard euro. Daarnaast zijn 763 vergunningen verstrekt voor utiliteitsbouw ter waarde van 567 miljoen euro.

Brabant

In Noord-Brabant – na de beide Hollanden de belangrijkste bouwprovincie – zet het herstel aarzelend door. Het CBS signaleert een verdere afname van de bouwvergunningen tot 2912. In geen enkel crisisjaar werd een dieper dal bereikt. Dat de Brabanders desondanks opkrabbelen blijkt uit de bouwsom van de in gang gezette plannen. Die steeg met bijna een ton tot 1,8 miljard euro. Van het geld vloeit het merendeel naar de utiliteitsbouw (923 miljoen euro). De woningbouw moet zich tevreden stellen met 878 miljoen euro aan bouwplannen.

In Gelderland groeide het volume van de bouwvergunningen tot 1,3 miljard euro. Het geld moet verdeeld worden over 2580 nieuwe projecten, 12,3 procent meer dan 2013. Net als in Noord-Brabant werden vorig jaar in Limburg minder bouwvergunningen afgegeven. De totale projectwaarde steeg met 11.000 euro tot 646.000 euro.

Meer cijfers over de financiële ontwikkeling van de bouwsector op de site van het CBS 

Reageer op dit artikel