nieuws

Ziekenhuizen bouwen voor de zorg van de toekomst

utiliteitsbouw

Ziekenhuizen bouwen voor de zorg van de toekomst

Was het onder ziekenhuisbestuurders lange tijd bon ton om steeds groter en meer te bouwen, sinds de privatisering van de zorg zit iedereen op zijn handen. Maar de operatiekamers, beddenhuizen en artswerkplekken van de toekomst passen niet in de bestaande schillen. Er moet dus weer worden gebouwd.

Nederland heeft een zeer goede zorginfrastructuur. Maar nu de financiering van de zorg is overgelaten aan de markt, wordt er kritisch naar het bestedingspatroon gekeken. En wat blijkt dan? In landen met een veel slechtere zorginfrastructuur zijn mensen niet per se ongezonder. De vraag is dus: is al die zorg wel nodig? Wordt zorg in Nederland niet overgeconsumeerd?

Daarbij ontwikkelen zich razendsnel allerlei zogenoemde e-health-toepassingen, zoals Facetalk en diverse apps. Facetalk maakt contact op afstand mogelijk met zorgprofessionals. Via apps kan de patiënt thuis zijn eigen parameters bijhouden en delen met de zorgverleners. Dit heeft een preventieve werking en de patiënt hoeft de specialist pas fysiek te ontmoeten wanneer deze via de digitale kanalen iets afwijkends opmerkt.

Ook worden behandelingen steeds minder invasief. Was het bij een hartoperatie tien jaar geleden nog nodig om de borstkas van de patiënt open te snijden, nu brengt men de operatieapparatuur in via de lies. Hierdoor hoeft de patiënt veel minder lang in het ziekenhuis te blijven, waardoor minder bedden nodig zijn.

Hoe snel deze veranderingen zullen leiden tot nieuwe bouwopdrachten, is moeilijk te zeggen. Er is immers geen instantie meer met centrale beslissingsbevoegdheid. Maar veranderen is onontkoombaar. Het in zorggebouwen gespecialiseerde architectenbureau EGM Architecten in Dordrecht verwacht bijvoorbeeld dat het aantal regionale ziekenhuizen de komende decennia ongeveer zal halveren. En dat er behoefte ontstaat aan decentrale pilot-spreekkamers, zodat specialisten hun patiënten in den lande kunnen ontmoeten.

Lees verder: Moderne zorg vraagt ander vastgoed

Reageer op dit artikel