nieuws

‘Feyenoord vroeg nooit steun’

utiliteitsbouw Premium

‘Feyenoord vroeg nooit steun’

Feyenoord heeft niet om steun aangeklopt bij de gemeente Rotterdam voor het ‘vernieuwbouwplan’ voor De Kuip. Dat meldt wethouder Adriaan Visser (sport). De gemeente is bereid bij te dragen, mits er duidelijkheid is over de oude Kuip.

De gemeente heeft in het verleden laten weten een bijdrage van 35 miljoen euro te overwegen aan (ver)nieuwbouwplannen voor het Feyenoord-stadion. “Maar wel op voorwaarde van een uitgewerkt plan. Dat heeft ons nooit bereikt, ondanks dat Feyenoord en BAM daarover een jaar hebben gepraat”, zei Visser tijdens een spoeddebat. Doorslaggevend voor de vraag of de gemeente als aandeelhouder deelneemt in (ver)nieuwbouwplannen is de inpassing in de geplande gebiedsontwikkeling, maar ook de toekomst van het oude stadion. Ook als de voetbalclub alsnog kiest voor nieuwbouw.

De gemeenteraad wilde opheldering over afketsen van het BAM-plan, omdat ze vreest dat de complete gebiedsontwikkeling stilvalt. Die liep eerder vertraging op toen een nieuwbouwplan van VolkerWessels sneuvelde. Een nieuwe of vernieuwde Kuip moet fungeren als grote katalysator in de gebiedsontwikkeling. Oppositiepartij PvdA vindt het onbegrijpelijk dat de deal tussen BAM en Feyenoord afketste op een verschil van 16 miljoen euro, terwijl de gemeente had kunnen bijspringen. De oppositie eist meer regie van het gemeentebestuur, omdat een dreigende vertraging van drie tot vijf jaar gevolgen heeft voor de hele ontwikkeling van ‘probleemgebied’ Zuid.

Volgens de wethouder zijn de sturingsmogelijkheden van de gemeente beperkt, omdat marktpartijen over de Kuip-plannen gaan. “We bouwen geen gemeentelijk stadion.” De bouw van de sportcampus gaat wel zeker door. Deze investering van 60 miljoen euro voorziet in velden en overdekte faciliteiten voor top- en amateursport. Aanleg van de eerste kunstgrasvelden in het gebied rond De Kuip begint in mei. Ook houdt de gemeente een reserve aan van 35 miljoen euro voor aanleg van infrastructuur en een parkeergarage. Plannen voor honderdduizenden vierkante meters nieuw vastgoed en een nieuwe metroverbinding richting Kralingen staan in de ijskast. Bij de eerste planpresentatie zeven jaar geleden moesten die zorgen voor een 24/7 bruisend gebied. Visser: “Het mag duidelijk zijn dat dergelijke ontwikkelingen pas weer in beeld komen als Feyenoord heeft besloten wat ze gaat doen.”

Reageer op dit artikel