nieuws

Jarenlange leegstand in Bouwhuis vereist ‘plan B’

utiliteitsbouw

Jarenlange leegstand in Bouwhuis vereist ‘plan B’

Het ‘project’ Bouwhuis is mislukt. Het plan om de complete bouw onder één dak te brengen in Zoetermeer wordt ook door Bouwend Nederland niet langer nagestreefd.

Negen jaar na de oplevering van het elf verdieping tellende gebouw aan de A12 bij Zoetermeer staan nog altijd twee van de negen kantoorverdiepingen leeg, in totaal 1700 vierkante meter. Met het aanstaande vertrek van Vernieuwing Bouw uit het pand komen daar binnenkort nog eens enkele honderden vierkante meters bij.

Bouwend Nederland, eigenaar van het ruim 20 miljoen euro kostende Bouwhuis, slaagde er afgelopen jaren niet in om brancheorganisaties als Uneto-VNI, NLingenieurs en de Vereniging van Waterbouwers ‘binnen’ te halen. Ook kennisinstituten als SBRCURNet en het Centrum Ondergronds Bouwen kwamen niet; zij klonteren liever samen in Delft waar de Bouwcampus verrijst.

Maatregelen nemen

Daarmee lijkt het oorspronkelijke plan – het Bouwhuis laten uitgroeien tot het kloppend hart van de Nederlandse bouw – onhaalbaar geworden. Fries Heinis, sinds oktober vorig jaar directeur van Bouwend Nederland, legt zich daarbij neer, zegt hij in een gesprek met Cobouw. Hoewel dat financieel volgens hem niet direct nodig is, neemt hij maatregelen om de leegstand aan te pakken.

“In feite gooien we nu elke maand geld weg”, schetst Heinis. “Mijn streven is nog steeds om het Bouwhuis vol te krijgen, maar daarbij houd ik niet vast aan het ideaal van tien jaar geleden, om hier een soort bouwcampus te creëren. We gaan nu voor plan B: dat is om op deze plek bouwgerelateerde organisaties bij elkaar te krijgen.”

Dat kunnen bouworganisaties zijn, maar dat hoeft niet. Heinis sluit ook bedrijven als toekomstige huurders niet langer uit. “Zolang ze maar bouwgerelateerd zijn en zolang het hier maar gaat bruisen.” Drie jaar geleden werd de Brink Groep nog geweigerd onder de noemer ‘te commercieel’.

Niet gelukt

Heinis is ook bereid de naam Bouwhuis van de gevel te halen “als dat ertoe bijdraagt dat het gebouw volkomt”. Een verlaging van de huurprijs wordt eveneens overwogen. “Met alleen kenbaar maken dat we hier nog ruimte over hebben, komen we er niet.”

De Bouwend Nederland-directeur wil ondanks de breuk met het verleden het Bouwhuis geen mislukking noemen. “Het is inderdaad niet gelukt om hier één grote bouwlobby te creëren, maar we zijn wel representatief. Het Bouwhuis is en blijft in mijn ogen het centrum van de Nederlandse bouw.”

Overcapaciteit

Dat het Bouwhuis te maken zou krijgen met leegstand, was al jaren voor de oplevering van het 11.000 vierkante meter tellende gebouw in 2006, duidelijk. Dat staat in een rapport van de TU Delft, die onderzoek deed naar de gang van zaken rond het bouwproces van het Bouwhuis. De zekere overcapaciteit werd op de koop toe genomen omdat het destijds niet verstandig werd geacht om “te touwtrekken over een paar vierkante meter meer of minder”.

Dat was niet zo gek, want de fusie van achttien bouworganisatie tot Bouwend Nederland stond op dat moment op losse schroeven. Het Bouwhuis was een van de voorwaarden om uiteindelijk tot een samenvoeging van onder meer het AVBB, BouwNed, Bolego-vok en Vianed te komen. “Er kan geconcludeerd worden dat het te groot bouwen van het Bouwhuis nodig was om de fusie uiteindelijk te bewerkstelligen”, schrijven de onderzoekers.

Nadat de fusie rond was, is nog wel een kleinere versie van het Bouwhuis ontworpen, maar dat ontwerp voldeed niet aan de eis van Bouwend Nederland dat het onderkomen een landmark moest worden en vooral ook zichtbaar moest zijn vanaf de snelweg. Het gevolg was dat vanaf de start drie van de negen kantoorverdiepingen onbezet bleven en er huurders moesten worden gezocht om de leegstand op te vullen. Problemen werden toen niet voorzien. De uitstraling van het pand zou er voor zorgen dat ook andere bouworganisaties voor Zoetermeer zouden kiezen.

Lees meer in het artikel `Een beetje reuring is goed voor de bouw´. 

Reageer op dit artikel