nieuws

Rijk verkoopt schelpen en gebouwen voor 256 miljoen

utiliteitsbouw

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft vorig jaar 160 gebouwen verkocht voor een totaalbedrag van 125 miljoen euro. Het gaat om de verkoop van oude gevangenissen, kantongerechten, kantoren, enkele woonhuizen, een jachthaven en een oude Duitse bunker. De verkoopprijzen schommelen tussen de 1 euro en 48 miljoen euro. Onder voorwaarden is daarnaast voor een bedrag van 18 miljoen euro aan gebouwen verkocht.

Rijksvastgoedbedrijf verkoopt niet alleen overtollig vastgoed, maar ook zand, grind en schelpen. De grondstoffen leverden in 2014 15,6 miljoen euro op. Aan het verhuren en pachten van grond hield de dienst 88,8 miljoen euro over. De veiling van het huurrecht aan tankstations bracht 7,1 miljoen euro in het laadje.

Een van de gebouwen die onder de veilingshamer gingen, is de gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden die voor 1 euro is verpatst aan de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel erfgoed. Het RIVM-terrein met gebouwen ging voor bijna 49 miljoen euro naar het bedrijf Bilthoven Biologicals.

Reageer op dit artikel