nieuws

Ecologisch gebouw van hout waarin patiënt centraal staat

utiliteitsbouw

Ecologisch gebouw van hout waarin patiënt centraal staat

Tandartsbezoek blijft voor veel mensen een onprettige gebeurtenis. Om cliënten op hun gemak te stellen koos tandartsenpraktijk Middenmeer daarom niet voor het zoveelste klinisch witte praktijkgebouw, maar voor een “healing environment”; een ecologisch gebouwde houten constructie waarin de patiënt centraal staat.

Het bedrijf van projectleider Patrick Schreven heet ORGA Bouw, en is gespecialiseerd in ecologisch bouwen. “Bij ecologisch bouwen werd heel lang gedacht aan van die woningwetwoningen of aardewoningen, maar dat geitewollensokkenimago is het inmiddels wel kwijt. Wij laten al langer zien dat ecologisch bouwen ook mogelijk is met een strakke architectuur.”

Het ecologische in dit project bestaat met name uit materiaalgebruik, waarbij materialen worden toegepast die een biologische oorsprong hebben. “Dus houtskeletbouw in plaats van beton. En geen steenwol of pur voor de isolatie, maar vlas of houtvezel. En een sedumdak. Er zijn alleen wel betonnen heipalen toegepast, omdat je in deze bodem heel moeilijk wat anders kan gebruiken.”

Op het bedrijventerrein waar de praktijk nu staat, valt het gebouw daarom wel wat uit de toon. “Eigenlijk wilde de gemeente gewoon een bakstenen gebouw met twee verdiepingen, zoals de rest van de gebouwen. Maar uiteindelijk zijn ze zo enthousiast dat ze er reclame mee maken. Het gebouw staat volgend jaar op de v oorkant van de gemeentegids.”

Het gebouw is dampopen en zodanig ingericht dat de bezoekers vooral het prettige klimaat kunnen ervaren en niet geconfronteerd worden met de logistiek van een tandartspraktijk, zoals karretjes met apparatuur. “De logistiek en de bezoekers bewegen zich onafhankelijk van elkaar door het gebouw”.

De vele tandtechnische installaties en de inrichting maakten de bouw uitdagend, stelt Schreven. “Het is specifieke apparatuur die bij de installatie aan hele strenge eisen moet voldoen. Bij het ontwerp hebben we daarom ook de leverancier van die apparatuur betrokken, zodat we van tevoren konden afstemmen hoe bepaalde leidingen en aansluitingen konden worden weggewerkt. Dat is in houtskeletbouw vaak wat lastiger dan bij traditionele bouw.”

Voor Schreven was een esthetisch gebouw een kwestie van beroepseer. “Zo bleek dat de aansluiting van een tandartsstoel eigenlijk altijd van het console ernaast komt, met een dikke, losse kabel ov er de vloer. We hebben toen gezegd: “Dat kan zo echt niet”. Die kabel hebben we dus gewoon netjes in de vloer weggewerkt.”

Projectgegevens

Project: Tandartsenpraktijk Middenmeer (NH)

Opdrachtgever: Mondzorg Middenmeer

Ontwerp: ORGA Architectuur

Aannemer: ORGA Bouw

Bouwtijd: 8 maanden

Bouwsom: 650 duizend euro

De tandartsenpraktijk is ingezonden voor de ARC14 Award Architectuur, de jaarlijkse ontwerpprijsvraag van vakblad de Architect. Bekijk meer info over het project op deArchitect.nl

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels