nieuws

Kant-en-klaar: ‘Alle bouwpartners moesten wel eerst worden overtuigd’

utiliteitsbouw Premium

Intien maanden wist van Wijnen in Hilversum een grote, hypermoderne bioscoop neer te zetten. Geen eenvoudige klus, want de beweegruimte was erg beperkt. “We moesten mensen er echt van overtuigen dat dit mogelijk was.”

De camera-auto van Google is nog deze zomer door het centrum van Hilversum gereden. Dat is duidelijk te zien aan het Langgewenst, een plein in het centrum van de stad. Terwijl de luchtfoto’s op internet nog de oude bebouwing laten zien, staat er op de straatfoto’s al het casco van de JT bioscoop. Eind vorige maand was het gebouw af. “Ruim een maand eerder dan gepland”, zegt projectleider Gerben van Spijkeren van Van Wijnen niet zonder trots.

En het was niet bepaald een makkelijke klus. “De opdrachtgever wilde een snelle oplevering, en daarop haakten veel partijen bij de aanbesteding af. Wij waren van mening dat het haalbaar was, maar wel door meer prefab-elementen te gebruiken dan oorspronkelijk was bedacht. Maar vind maar eens 11 meter hoge prefabwanden voor een bioscoopzaal. Wij hebben uiteindelijk een leverancier gevonden die dat kon leveren.”

“Maar het moeilijkste was dat het eigenlijk een postzegellocatie is. Het plein voor het gebouw kon maar beperkt worden gebruikt, omdat er twee keer per week een markt staat, en die moest ongehinderd kunnen doorgaan. Dat betekende dat de middag ervoor, als de markt wordt opgebouwd, al geen kranen en materialen meer het terrein op konden. Het maakte de logistiek uitermate gecompliceerd.” Veel van die knopen wist de bouwer al in de planningsfase te ontwarren. “Maar iedere bouwer weet dat je nog zo goed kan plannen, maar dat er altijd een kans is dat dingen net even anders lopen. Dan heb je hier dus een probleem.”

Om iedere bouwpartner bij de ambitieuze planning betrokken te krijgen, moesten mensen wel worden overtuigd. “Bij veel mensen bestaat er toch de angst dat het niet kan, of dat het te gecompliceerd wordt. Uiteindelijk hebben we gezegd: ‘we doen het gewoon’.”

En met resultaat: “Doordat dit project zo goed verliep hebben we deze zomer de opdracht gekregen om voor JT ook een nieuwe bioscoop in Eindhoven te bouwen. Daar is de planning nog wat strakker: in december moet daar de eerste film draaien.”

Projectgegevens

Project: JT bioscoop Hilversum

Opdrachtgever: Punt Vastgoed

Aannemer: Van Wijnen

Ontwerp: Breebaart Korver Architecten

Bouwtijd: 10 maanden

Bouwsom: 5,3 miljoen euro (turn-key)

Reageer op dit artikel