nieuws

Zwaaien aan de dakconstructie in Sportcampus Zuiderpark

utiliteitsbouw Premium

Zwaaien aan de dakconstructie in Sportcampus Zuiderpark

Een dakconstructie met geoptimaliseerde vakwerkliggers en her en der IPE of HE-profiel. Die moet de vele sportvoorzieningen en flexibele scheidingswanden gaan dragen die straks aan het dak hangen van Sportcampus Zuiderpark.

De nieuwe campus komt op de plek van het voormalige ADO Stadion in het Zuiderpark in Den Haag. Het gebouw bestaat uit een topsporthal, een breedtesporthal, een beachsporthal, een turnhal en diverse kleinere sporthallen voor de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding en de Mondriaan onderwijsgroep. Doel van het project is om een breed scala gebruikers onder één dak te laten sporten, leren, ontmoeten en samenwerken.

Het icoon krijgt een omvang van 150 bij 200 meter, bij 25 meter hoog. Het constructieve ontwerp ligt al klaar. ABT koos uit het oogpunt van kosten en bouwtijd voor een prefab betonnen fundering met een beperkt aantal in het werk gestorte putten en poeren op prefab palen, en een geïsoleerde begane grondvloer bestaande uit breedplaten 100 millimeter met een 150 millimeter dikke in het werk gestorte druklaag. In deze vloer worden alle vloerpotten opgenomen voor de sportinstallaties, kabelgoten voor vergaderruimtes en studielandschappen.

Kokerkolommen

De bovenbouw bestaat uit een volledig stalen casco uit kokerkolommen en HE-liggers met tussenvloeren van kanaalplaten met druklaag en een dak van stalen dakplaten. Ter beperking van de hoeveelheid staal in het dak is een constructiestramien ontworpen zonder dakplaatdragende gordingen. Ook de vorm van de vakwerken is geoptimaliseerd. De verdiepingsliggers zijn ontworpen als doorgaande Gerberliggers voor een optimale stijfheid per kilogram staal en ter vergroting van de robuustheid van de constructie. In verband met de grote afmetingen van het gebouw worden in de bovenbouw dilataties toegepast.

Het ruim 20.000 vierkante meter grote dak met mos-sedumafwerking, biedt plaats aan 5000 vierkante meter zonnepaneel en zonnecollectoren. Warmte-, water-, en elektriciteitbesparende maatregelen als een wko-installatie en led-verlichting, maken het gebouw CO 2-neutraal.

Vijf aannemers rekenen momenteel aan de bestekstukken. Het bestaande stadion is al gesloopt.

Reageer op dit artikel