nieuws

Gevangenis uit prefab betoncellen

utiliteitsbouw

Gevangenis uit prefab betoncellen

De penitentiaire inrichting Zaandam wordt voor een deel opgebouwd uit prefab betonnen cellen van Haitsma. Bij de oplevering in 2016 heeft de fabrikant er 667 met vrachtwagens vervoerd van de fabriek naar de bouwlocatie in Westzaan.

Haitsma Beton maakt de prefab cellen voor Consortium Pi2: een samenwerkingsverband van Ballast Nedam en Royal Imtech die ‘Zaandam’ bouwen. Het overgrote deel van de opdracht bestaat uit meerpersoonscellen. Elke cel is een compleet geheel met een vloer, wanden en een dak, zegt accountmanager Hendrik Herder van Haitsma Beton uit Kootstertille. Het wordt casco afgeleverd op de locatie waarna onder meer kabels en leidingen en sanitair worden gemonteerd. Pi2 gaf met het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Veiligheid en Justitie aan de hand van een houten prototype aanwijzingen voor de definitieve uitvoering van de cellen. “Het voortraject nam ruim een jaar in beslag”, zegt Herder. “Voor de engineering is een half jaar uitgetrokken.”

‘Systeembouw’ noemt Herder de productie van de cellen. “Die kent minimale toleranties en stelt hoge eisen aan de driedimensionale engineering en aan de productie.” Voor het laatste worden speciale mallen gebruikt. Vloeren, daken en sanitaire tussenwanden worden apart gestort. De wanden worden daarna aan de vloer gestort. Elke module heeft zes wanden. Na het ontkisten worden de schachtwanden geplaatst, het dak gemonteerd en alle voegen afgegrout. Op de locatie wordt het casco voorzien van elektra en vloerverwarming, een sprinkler en beveiliging en deur/kozijnen.

De fabrikant maakt wekelijks twintig tot dertig casco’s. In Westzaan worden elke week ongeveer 24 modules gestapeld tot een penitentiaire inrichting die dienst doet als huis van bewaring en als gevangenis voor in totaal zo’n duizend gedetineerden. De opdracht voorziet in 607 tweepersoons cellen, 36 isoleercellen, acht mindervaliden-cellen en zestien ruimtes voor opslag. De laatste levering vindt eind februari 2015 plaats.

De modules zijn in al dan niet aangepaste vorm niet alleen geschikt voor het gevangeniswezen: herder hoopt dat Haitsma bestellingen krijgt voor modulaire kamers voor hotelgasten en studenten. “En ze zijn ook te gebruiken voor woningen.” Voor de producent uit Kootstertille is het een bijzonder project. “Er zijn fabrikanten die uitsluitend dit soort producten maken; wij doen het naast onze reguliere productie.”

Reageer op dit artikel