nieuws

Garantie op vooraf afgesproken binnenklimaat

utiliteitsbouw

Daikin levert opdrachtgevers per contract een vooraf bepaalde kwaliteit binnenklimaat. “Indoor Climate Out of the Box is een wereldwijde primeur die de eindgebruiker een afgesproken klimaatprestatie garandeert”, zegt Jan Klingen, manager consulting sales bij Daikin. Hij verwacht het concept vooral in de zorgsector te kunnen afzetten en volgens hem komt het ook goed van pas in appartementengebouwen.

Het bedrijf biedt het gewenste binnenklimaat tegen een vaste prijs per vierkante meter, het toestel en de installatie ervan. Ook de kosten voor onderhoud en eventuele opwaarderingen met nieuwe varianten van het toestel zijn inbegrepen. “Dat laatste hangt af van het binnenklimaat dat de opdrachtgever bestelt”, zegt Klingen. De prestaties van voorzieningen die na het ondertekenen van het contract op de markt komen, worden afgezet tegen de details van de installatie die op dat moment bij de opdrachtgever draait.

Blauwdruk

Daikin realiseert het binnenklimaat aan de hand van een ‘blauwdruk’. “Daarin passen vrijwel alle gebouwen van de medische zorgsector”, zegt Klingen. Het contract garandeert dat het binnen altijd 20 tot 26 graden is. Het systeem is opgebouwd rond een warmtepomp die met vloerlussen ruimten op temperatuur houdt. Wie ook warm tapwater wil, moet er een booster bij nemen.

Opdrachtgevers sluiten een contract voor minimaal acht jaar. Daikin noemt tien jaar standaard, de helft van de gebruikelijke looptijd in de zorg. De leverancier blijft gedurende de looptijd eigenaar van het systeem. Voor installatie en onderhoud schakelt het bedrijf servicepartners in. Daikin brengt de techniek in het concept in; Climate Capital regelt de zakelijke kant.

Reageer op dit artikel