nieuws

Kantorenmarkt Amsterdam ziet aanbod verder stijgen

utiliteitsbouw

Kantorenmarkt Amsterdam ziet aanbod verder stijgen

In Amsterdam neemt het aanbod van te verhuren kantoren nog steeds toe. Toch noemt de Nederlandse Vereniging van Makelaars de ontwikkelingen op Nederlands grootste kantorenmarkt relatief positief.

In de eerste helft van het jaar steeg het aanbod in de regio Amsterdam met 3 procent tot 1,4 miljoen vierkante meter. Een flink aantal van de meters kreeg een andere bestemming maar dat was niet voldoende om de toename door nieuwbouw te compenseren. De verruiming speelt zich vooral af in Amsterdam en Amstelveen. Positieve uitzondering is Diemen. Daar daalt het aanbod al voor het vierde kwartaal op rij. In de eerste helft van het jaar vond op de vrije markt in de regio Amsterdam 95.000 vierkante meter een nieuwe huurder.

Op de Zuidas kwam behalve in het ING House ruimte vrij in het Atrium, Olympic Plaza en Tripolis. Nieuwbouw komt van The Edge en 1000 Mahler. Ondanks de stijging van het aanbod dreigt een tekort te ontstaan in het populaire topsegment. De neergaande tendens van de huurprijzen is in Amsterdam tot staan gekomen.

In Den Haag bestaat voor locaties bij het Centraal Station meer dan gewone belangstelling. Ook het Beatrixkwartier staat in het zoeklicht, hoewel de opname hier toch achterblijft bij de verwachtingen. Rondom het congresgebouw en op bedrijventerrein Binckhorst valt geen enkele vraag te bespeuren.

De vraag in Rotterdam is vrijwel geheel afhankelijk van het stationsgebied. Chemisch concern LyonderlBasell en arbeidsintegrator Calder zijn de nieuwkomers. Elders in de stad is de vraag naar kantoren buitengewoon slecht. Ook in Capelle aan den IJssel en Schiedam wordt zo goed als geen kantoorruimte aan de man gebracht.

De NVM signaleert in Utrecht een licht pessimistische stemming. De handel in kantoorruimte viel in de eerste zes maanden terug tot 35.000 vierkante meter.

Reageer op dit artikel