nieuws

TNO meet fijnstof straks met robot in ‘worst case room’

utiliteitsbouw Premium

TNO meet fijnstof straks met robot in ‘worst case room’

Achter het groene hoofdkantoor van TNO aan de Schoemakerstraat in Delft voert Heembouw een laboratoriumgebouw uit voor energie, materialen en bouw (EMB LAB). Daarin komt een ‘worst case room’ voor de afdeling van TNO die prototypes ontwikkelt en meet hoeveel fijnstof vrijkomt bij zagen, boren en slijpen.

Nu zijn het nog mensen die de proeven uitvoeren, straks doet een robot het werk. “Dat maakt de resultaten nog objectiever”, aldus senior projectmanager André Moons van TNO.

Zichtbaar stof op de bouwplaats betekent met zekerheid fijnstof in de lucht. Deeltjes kleiner dan 10 mikron zijn schadelijk voor de longen. Dat geldt voor kwarts, maar ook voor asbest, roet en hout. TNO ontwikkelt en meet systemen voor zagen, boren en slijpen waarbij het stof wordt afgevoerd, zodat een werknemer geen fijnstof meer inademt.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over de ‘worst case room’

Reageer op dit artikel