nieuws

Kantoorgebouw als balletdanseres

utiliteitsbouw

Kantoorgebouw als balletdanseres

Het nieuwe Stadskantoor van Utrecht ligt op een bijzondere, maar zeer lastige locatie: half boven de nieuwe openbaarvervoersterminal en het drukste treinstation van Nederland.

Door de wens om de lucht boven het station te benutten, ontstaat een complexe constructie die voor een groot deel rust op vijf slanke kolommen.

Projectarchitect Dirk Jan Postel van architectenbureau Kraaijvanger: “De locatie wordt bepaald door logistiek. Er zijn twee kruisende verkeersstromen: de bussen en treinen, die zich noord-zuid bewegen; en het publiek, dat oost-west loopt. Daartussen zijn er een paar hele kleine puntjes waarop een deel van ons gebouw rust, als een balletdanseres. Deze situatie maakt staalbouw tot een noodzaak. Net zoals we verplicht moesten zorgen dat alle gebouwdelen, inclusief de gevelelementen, zo licht mogelijk waren.”

Reageer op dit artikel