nieuws

Kerken in oude bouwmarkt

utiliteitsbouw Premium

Kerken in oude bouwmarkt

De Vrije Baptistengemeente Groningen verbouwde een voormalig filiaal van Karwei tot kerk. Preken in een gewezen bouwmarkt bevalt goed: het is voordelig én laagdrempelig, stelt kerklid Erik Prins.

Hoe komt een kerk in een bouwmarkt?

“Tegen de trend in zijn wij een sterk groeiende kerk. We trekken elke dienst 900 bezoekers. Ons oude gebouw was daar te klein voor geworden. Nieuwbouw zou te lang gaan duren. De gemeente wees ons op deze leegstaande loods.”

Wel wat anoniem voor een kerk.

“Het ligt er aan welk criterium je hanteert. Wij zijn per definitie geen traditionele kerk met orgel, eikenhouten banken en een toren met klok. Sommige gemeenteleden vinden het fantastisch dat we nu schuifdeuren hebben.”

Schuifdeuren?

“De vroegere entree van de bouwmarkt. Veel laagdrempeliger dan de gebruikelijke zware toegangsdeur.”

Is het interieur dan zo bijzonder?

“De architect die we van de gebouw-eigenaar cadeau kregen heeft de laagdrempeligheid binnen doorgezet. Tegen de wanden zijn houten gevels van huisjes aangebracht, zodat het lijkt of je door een winkelstraat loopt.”

Veel doe-het-zelvers ingeschakeld bij de verbouwing?

“Een bouwkundig aannemer heeft het grove werk gedaan en de voorgevel aantrekkelijker gemaakt, dat was één grote grijze damwand. Een installateur heeft verwarming aangebracht en alle e-installaties vernieuwd. Schilderen en stuken hebben we zelf gedaan.”

Moet kunnen in een bouwmarkt.

“De vrijwilligers werden aangestuurd door professionals. Die zagen snel of iemand twee linker- of twee rechterhanden heeft. We hebben zo drie ton uitgespaard.”

Er zijn ook kleine zalen ingericht?

“Voor dat doel konden we van de universiteit 44 lekke portocabins overnemen. Bij ons staan ze binnen, daar hebben ze geen last van vocht.”

Wat vinden de bezoekers van het nieuwe onderkomen?

“Wij hebben een jonge en flexibele populatie die out of the boxkan denken.”

Reageer op dit artikel