nieuws

Cradle-to-Cradle gebouw bestaat niet

utiliteitsbouw

Cradle-to-Cradle gebouw bestaat niet

De nieuwbouw van Lyceum Schravenlant in Schiedam is de eerste Cradle-to-Cradle-school van Nederland. Dat houdt echter niet in dat het hele gebouw aan het einde van zijn levensduur te recyclen is.

“Een Cradle-to-Cradle-gebouw bestaat niet”, zegt Willem Adriaanssen, partner bij projectmanagementbureau Hevo, resoluut. Hij heeft vanaf het begin de nieuwbouw van het schoolgebouw voor Schravenlant in Schiedam begeleid. “Een betonconstructie bijvoorbeeld is nog niet te certificeren.”

In het voortraject heeft Adriaanssen gekozen voor een bijzondere aanpak toen het op de keuze van materialen aankwam: hij heeft de dialoog gezocht met de fabrikanten. “Traditioneel maakt de architect zijn ontwerp en kijkt daarna welke materialen hij wil toepassen. Nu wilden we het eens omdraaien en op een andere manier kennismaken met de leveranciers en producenten om vroegtijdig te horen wat zij konden betekenen.” Het voordeel van die aanpak is volgens Adriaanssen dat materialen in beeld komen waaraan in eerste instantie niet is gedacht.

Lees morgen meer over de nieuwbouw van Lyceum Schravenlant in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel