nieuws

Kamer vraagt uitleg over uitblijven effect lage btw

utiliteitsbouw

Kamerleden reageren verrast op het bericht dat het positieve effect van btw-verlaging voor renovatie uitblijft. Uit een inventarisatie van Cobouw onder gespecialiseerde renovatiebedrijven bleek dat maar weinig van hen extra opdrachten krijgen.

“A ls dat algemeen zo blijkt te zijn, dan is dat heel teleurstellend”, zegt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch. “Het is belangrijk om eerst goed een overzicht te krijgen of het op langere termijn alsnog aantrekt, maar ik wil graag van minister Blok weten wat hij ervan vindt.”

Ook Raymond Knops (CDA) hoopt dat de positieve effecten van de maatregel later in het jaar alsnog zichtbaar worden. “We moeten ook niet te voorbarig zijn, want in principe is het een goede maatregel. Maar als blijkt dat dit toch niet de gewenste positieve gevolgen heeft, is het misschien tijd voor andere maatregelen. Het kabinet kan ook eens nadenken over een verlaging van de btw voor nieuwbouw. Dat is een flinke aderlating in de rijksinkomsten, maar de recente btw-verhoging van 18 naar 21 procent heeft daar ook negatieve gevolgen gehad.”

SP-Kamerlid Paulus Jansen is minder verbaasd. “Het is natuurlijk niet zo gek dat het slecht gaat bij de middelgrote bouwbedrijven. Zij zijn vooral afhankelijk van opdrachten van woningcorporaties, en die zitten allemaal stil nu de enorme verhuurdersheffing wordt opgelegd. De btw-verlaging was altijd al een heel klein doekje voor het bloeden.”

Ook Bouwend Nederland hoort weinig positieve geluiden uit de markt. “Dat was bij d e vorige btw-verlaging wel anders”, zegt de woordvoerder.

Reageer op dit artikel