nieuws

Project: Stadshuis Nieuwegein ‘Democratisch gebouw’ rond superkolommen

utiliteitsbouw

Project: Stadshuis Nieuwegein ‘Democratisch gebouw’ rond superkolommen

Het laatste woord hebben de gebruikers niet gehad in het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis van Nieuwegein. Wel een groot woord en dat gaf mede vorm aan de ruim 30.000 vierkante meter vloeroppervlak en zes verdiepingen van het Stadshuis.

‘Een bijzonder gebouw’ zeggen facilitair manager Henk Schmidt van de gemeente Nieuwegein en directeur Peter Schroote, die namens advies- en ingenieursbureau Arcadis als programmamanager de ontwikkeling van het huisvestingconcept en het gebouw begeleidde. Het is opgebouwd rond twee kernen, leggen de twee de constructie uit. In hun woorden zijn het ‘een soort superkolommen’ waar vloervelden rond zijn gemaakt. “Die velden scheppen ruimte in het gebouw, ook al is dat compact opgezet.” Schmidt en Schroote waren aanvankelijk wat bezorgd over de invloed van deze ‘open vlaktes’ op het binnenklimaat. De verwachte tocht is evenwel uitgebleven.

Werkgroepen

Kim Nielsen van het Deense architectenbureau 3xNielsen heeft het over “een democratisch gebouw”. Mede omdat de architect zich in zijn ontwerp liet leiden door de ideeën en voorkeuren die de gebruikers van het gebouw in werkgroepen hadden uitgewerkt. “Daarin zijn we vrij ver gegaan”, zegt Schmidt. “We zijn naar het Architectuurinstituut geweest en hebben andere gemeentehuizen bezocht. De leden van de werkgroepen kregen twee camera’s mee. De ene om vast te leggen wat ze mooi vonden en de andere om foto’s te maken van wat hun niet beviel.”

Schroote: “We zijn ook naar het muziektheater aan het IJ geweest. Het eerste gebouw van Nielsen in Nederland. Daar zijn we ons rotgeschrokken over de kale betonafwerking van de wanden en de plafonds van de kantoorruimtes. Waarschijnlijk was het budget voor dit onderdeel zeer beperkt. Waarop we zeiden: hij mag best voor ons werken maar dàt moeten we toch zien te voorkomen.” Schmidt: ‘‘Het budget en de bouwtijd zijn niet overschreden.” “Dat mag wel vermeld”, valt Schroote hem bij. “Het werk is aanbesteed op de top van de markt. Er waren ook maar twee inschrijvers; iedereen zat vol met werk.”

De gemeenteraad van Nieuwegein koos Nielsen unaniem als architect van wat het Stadshuis van Nieuwegein is gaan heten. “Ik denk dat het plan voor 95 procent is uitgevoerd zoals het is ontworpen”, zegt Schmidt. “Hier en daar zijn alleen wat kleine aanpassingen gedaan.” Eén daarvan betrof de matglazen deuren voor de toiletruimten. Schroote: “Die hebben we gezien bij Rijkswaterstaat in het kantoor Westraven. Daarvan vonden we meteen dat we dat niet wilden. Er lopen altijd mensen voorbij en dan is glas nu eenmaal niet zo’n goeie keuze.”

Glas is wel volop gebruikt in de vorm van een voorzetgevel. Aanvankelijk leefde het idee om glas met geïntegreerd zonnecellen te gebruiken. “Dat was toen iets heel nieuws maar ook erg kostbaar”, herinnert Schroote zich. “Daarbij was de opbrengst van de zonnecellen toch erg laag. Je zit daarbij ook met een terugverdientijd van twaalf tot vijftien jaar. Het is misschien wel een idee voor later als de prijzen wat zijn gedaald.” Ideeën waren er ook om de warmte in de spouw tussen de glazen voorzetgevel en de eigenlijke gevel nuttig toe te passen. Het rendement zou echter beperkt zijn geweest.

Led

Plannen om led-verlichting toe te passen haalden het eveneens niet. Bij het opstellen van het concept, ruim drie jaar geleden, gaven leds in de vorm van buislampen in Schroote’s woorden slechter licht dan conventionele lichtbronnen. “De lichtopbrengst was minder en ze gaven vooral erg wit licht.”

Warmte en koude haalt het Stadshuis uit een warmte/koude-opslag die met andere gebouwen in de omgeving wordt gedeeld. Voor de gevallen dat de WKO tekortschiet is een noodvoorziening geïnstalleerd in de vorm van gasverwarming. “Toentertijd een wat afwijkende keuze”, zegt Schroote. “Veel projecten hadden alleen een WKO op discontinuïteit in de warmtelevering van de bron op te vangen.” Vervangende koeling is er niet. “Dat is nooit zo’n probleem”, vindt Schmidt. “Warmte daarentegen wel.”

De koeling komt via de plafonds in het gebouw. Het leidingwerk van deze inductieplafonds maakt werk in het plenum wel wat moeilijk, verwacht Schmidt. “Je kunt niet zomaar plafondplaten uitnemen en wat veranderen. Het werkt allemaal wat omslachtiger.” In het ontwerp is ervan uitgegaan dat de installaties de eerstkomende tien jaar geen veranderingen vergen.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Nieuwegein

Architect: 3xNielsen

Co-architect: ABT

Aannemer: Bouwcombinatie BAM Utiliteitsbouw-Ballast Nedam

Bruto vloeroppervlak: 30.000 vierkante meter voor het gemeentehuis, bibliotheek, maatschappelijk centrum, UWV en winkels

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels