nieuws

projectAmbachtelijke staalkaart van Volker Wessels

utiliteitsbouw

Voor zijn nieuwe concernkantoor wilde Volker Wessels een gebouw met een ambachtelijke uitstraling. Behalve een volledig duurzaam gebouw dat later probleemloos is te verbouwen, moest Het Huis van Volker Wessels ook een staalkaart zijn van de expertise van het bedrijf.

Dertien dochters van Volker Wessels bouwden aan het concernkantoor, van Aveco de Bondt dat onder meer de constructie en de bouwfysica doorrekende, tot Westo Prefab Beton Systemen dat de bouwdelen voorfabriceerde.

Ruim zes weken huist Volker Wessels nu in zijn nieuwe hoofdkantoor in Amersfoort. Het gebouw aan de A28 in kantorenpark Podium is het eerste kantoor van het concern dat gebruikmaakt van warmte-koudeopslag.E en bewuste keuze van het concern, zegt directeur John Knoot van Wessels Rijssen dat het kantoor bouwde. “We willen ermee onderstrepen dat we serieus werk maken van duurzaamheid.”

Zonnepanelen

Dat is goed geslaagd, vindt Henk Driessen die als directeur van dochter Loostad Vastgoedontwikkeling het gebouw ontwikkelde. Het resultaat: een epc van 0,9 en een score van 8 volgens de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn. Deze graadmeter voor duurzaamheid schrijft minimaal een 6 voor.

Op termijn kan de score nog beter worden wanneer Volker Wessels zonnepanelen op het dak laat monteren. “De benodigdheden zijn er al”, zegt Driessen. “Zonnepanelen zijn niet aangebracht omdat we voorrang gaven aan de WKO-installatie.” Op dit systeem sloot dochter Homij haar klimaatplafonds en lagetemperatuurverwarmingen aan. In elke ruimte is de temperatuur afzonderlijk te regelen. Wat voor de een te koud is vindt de ander te warm, verklaart Driessen de keuze.

Architecten van De Zwarte Hond maakten het ontwerp. Het bureau uit onder meer Rotterdam werkt al langer voor Volker Wessels, maar moest voor dit project evenals de andere gegadigden meedingen in de competitie. Het ontwerp kreeg volgens directeur /oprichter Jurjen van der Meer al bouwend vorm, niet in de laatste plaats vanwege de korte bouwtijd. “De kelder werd gemaakt zonder te weten wat er op kwam.”

Een getrapte vide staat in het ontwerp centraal. Deze vorm bevordert op elk van de zeven verdiepingen de privacy, vindt Van de Meer. “Je kunt diagonaal door het gebouw kijken maar je ziet niet alles wat op de verdiepingen gebeurt.” De getrapte vide helpt ook daglicht diep in het gebouw te brengen. Mede daardoor hoeft het licht minder vaak aan. Verticale raamstroken zorgen eveneens voor een ruime daglichtvoorziening. “Allemaal makkelijker getekend dan gebouwd”, verzucht Van der Meer.

Driedimensionaal

Driessen liet het ontwerp driedimensionaal uitwerken. Dat kostte wel wat moeite, maar het resultaat was er volgens hem ook naar: “Alle prefab onderdelen pasten zonder meer.”

Dat gold ook voor de prefab gemetselde geveldelen van Steenfelder in het Duitse Westoverledingen. Metselen is niet helemaal het juiste woord, meent Knoot. “De fabrikant maakte een mal waarin de stenen werden gezet. Vier mensen verwerkten tien weken lang elk 8000 stenen.” Vervolgens werd het werkstuk volgegoten met beton, weer ontkist en naar de locatie vervoerd.

Heier Van Halteren leerde tijdens de uitvoering van zijn aandeel in het Huis van Volker Wessels dat Amersfoort niet zonder reden ‘de keistad’ wordt genoemd. “In de bodem troffen we heel wat zwerfkeien”, zegt hij. “Als je daar met een heipaal op stuit gaat die niet meer naar beneden. Dan moesten er palen naast de geblokkeerde paal worden gezet.” Al met al kon de bouwtijd beperkt blijven tot 17 maanden.

Projectgegevens

Opdrachtgever:

Loostad Vastgoedontwikkeling

Architect:

De Zwarte Hond

Aannemer: Wessels Rijssen

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels