nieuws

‘Doorbraak in systeembouw voor scholen’

utiliteitsbouw Premium

‘Doorbraak in systeembouw voor scholen’

Systeembouwer Verlaat uit Uden helpt de nieuwe Amsterdamse stadswijk Zeeburgereiland in recordtijd aan een financieel zeker en flexibel te gebruiken schoolgebouw. Stadsdeel Oost heeft de buik vol van de kostbare tijdelijke voorzieningen en verhuispartijen op IJburg vanwege plaatsgebrek.

Amsterdam heeft leergeld betaald met het grillige verloop van het bouwtempo in IJburg. Waar kwamen toch ineens al die kinderen vandaan? De Zuiderzeeschool moest in totaal zes keer verhuizen. Het ruimtegebrek leidde in de nieuwbouwwijk tot lange wachtlijsten en zorgde voor grote onrust bij de ouders. De huisvestingskosten voor tien scholen liepen door al het gedoe op tot 49 miljoen euro. Van dat bedrag mag 10 miljoen bestempeld worden als onrendabel en nog eens 10 miljoen verdampte in tijdelijke huisvesting. Reden genoeg voor het stadsdeel om een nieuw concept te ontwikkelen: ‘Nieuwe scholen, huisvesten naar vraag’.

Gemeentelijk projectleider Albert Duyst: “Een andere manier van plannen, bouwen en exploiteren is nodig om voorzieningen sneller, beter en goedkoper te huisvesten, rekening houdend met de vaak grillige vraag. Onderwijs en kinderopvang verdienen vanaf de eerste dag kwalitatief goede huisvesting. Stadsdeel Oost daagde daarom de markt uit met een integraal plan te komen voor ontwerp, realisatie, onderhoud én exploitatie van een integraal kindcentrum.”

Bijna honderd partijen lieten in de eerste fase hun gezicht zien tijdens een marktconsultatie. Ze hoorden dat de brede school (op zijn Amsterdams: Integraal Kindcentrum) een gezond gebouw moest zijn, maximaal flexibel en met een eigen identiteit. Nog meer wensen? Zorg voor een meerwaarde in de buurt, optimale ontzorging van de eigenaar en blijf binnen het normbudget. Die voorwaarden scheidden het kaf van het koren. Van de negentien aanmeldingen bleven vijf inzenders over waarna uiteindelijk een keuze gemaakt moest worden uit het drietal Strukton, Aan de Stegge-dochter SMT en – als enige systeembouwer – Verlaat.

Eind juni kon Verlaat het contract tekenen voor een gebouw met om te beginnen tien groepsruimten voor het basisonderwijs, vier groepen kinderopvang en een voorschool. Het complex van drie bouwlagen heeft een gymzaal en een te verhuren aula met speellokalen. Voor ontwerp, bouw plus dertig jaar onderhoud/ beheer en tien jaar schoonmaak en gebouwgebonden energiekosten telt de opdrachtgever 9,7 miljoen euro neer. De optie bestaat om bij gebleken succes nog twee soortgelijke scholen neer te ze tten. Op 7 december gaat de eerste paal de grond in, voor de oplevering is 8 juni gepland.

“Als uitbreiding door optopping met zes groepsruimten nodig is, kan dat tijdens de grote vakantie”, zegt verkoopdirecteur Gerald Sterkenburg van Verlaat. “We maken alles op maat in onze fabriek en kunnen daardoor snel werken. Verwar systeembouw niet met unitbouw. Ons casco is vrij traditioneel en we werken gewoon met kanaalplaatvloeren.”

De Brabantse bouwer Verlaat is met 75 medewerkers goed voor een omzet van 25 miljoen euro. De systeembouwer haalt veel opdrachten uit de hoek van zorg en onderwijs. Ook worden woningen geleverd in Mexico en gaan containers met bouwdelen onderweg naar Haïti. In het misschien wel armste land ter wereld zet Verlaat een compleet dorp neer met schoollokalen, woningen en een kerk.

Bij het bedenken van een concept voor de school op Zeeburg ging Verlaat kort voor Kerst samenwerking aan met onderwijsspecialisten van Arcadis. Als architect kwam Studioninedots in beeld. De school aan de Faas Wilkesstraat komt vlak bij de silo’s van een oude waterzuivering, die in Waaidorp nog gepromoveerd moeten worden tot het Annie M.G. Schmidthuis, genoemd naar de rebelse schrijfster.

“Voor ons gevoel hebben we echt een doorbraak bereikt”, zegt Michiel Otto van Arcadis’ gebouwendivisie. “Dit flexibele concept gaat aanslaan in het onderwijs. Op tientallen plaatsen moeten komende jaren nieuwe scholen gebouwd worden, binnen strakke financiële en planningskaders en liefst wel van hoge kwaliteit.”

Sterkenburg zegt bij de gunning hoog gescoord te hebben op de eigen identiteit, de flexibiliteit en mogelijkheden van samenwerking met de buurt. Eigenlijk zou Verlaat het werk binnen vier maanden kunnen klaren. De combinatie van kennis van wat gemeente en onderwijs eigenlijk willen en slim bouwen, gaven op Zeeburgereiland de doorslag, klantgericht. Inspelend op de overheidswens tot sociale meerwaarde komt op de school een conciërge met een sociale indicatie. Jazeker, op de loonlijst van Verlaat. De man dan wel vrouw aan de poort zal snel weten w at op de school speelt en daar kan de bouwer tijdens de dertig jaar van beheer alleen maar voordeel mee doen.

Reageer op dit artikel