nieuws

Wachten op de zon

utiliteitsbouw

Wachten op de zon

Als het weer het toelaat kan de zon straks spelen met de aluminium gevel van het nieuwe Gelders Archief in Arnhem. De gevelplaten zijn verschillend van lengte, dikte en kleur en geven afhankelijk van de stand van de zon steeds een andere aanblik.

Aannemingsmaatschappij Hegeman uit Nijverdal bouwt het archief, met vijf verdiepingen depotruimte, publieksruimtes op de begane grond en kantoren aan de voorkant. Elke zijde van het gebouw telt zo’n 330 gepoedercoate geveldelen die via een aluminium profiel op het betonskelet worden bevestigd.

Als het Gelders Archief rond de kerst klaar is, behoort het tot de energiezuinigste gebouwen van Nederland. Op het betonnen casco is een 22 centimeter dikke isolatielaag van minerale wol aangebracht. Om warmteverlies via de naden te voorkomen is de isolatie in twee verspringende lagen geplaatst. Het gebouw is niet alleen goed geïsoleerd, het voldoet ook aan strenge eisen op het gebied van brandwerendheid en waterdichtheid, zoals de Archiefwet bepaalt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels