nieuws

Minister vindt energieverbruik kantoren in orde

utiliteitsbouw

Energiezuinige kantoren verspillen niet meer energie dan nodig is. Een onderzoek van Jones Lang LaSalle dat anders uitwijst is te beperkt uitgevoerd. Dat antwoordt minister Maxime Verhagen (economische zaken) op vragen van Tweede Kamerlid Dikkers.

Het gaat om de Nederlandse benchmark voor servicekosten van kantoren die eerder dit jaar verscheen. Volgens dit rapport blijken gebouwen met een beter energielabel geen lagere energie- en servicekosten te hebben. “Dit komt onder meer door een hoger serviceniveau en intensiever gebruik per vierkante meter verhuurbare vloeroppervlakte van deze (nieuwere) gebouwen.”

Volgens de minister maakt het onderzoek geen onderscheid tussen energiegebruik van het gebouw voor onder meer verwarming en koeling en het persoonsgebonden energiegebruik door stekkerapparatuur als computers en printers. “Zeker in moderne, intensief gebruikte kantoren is dit persoonsgebonden energiegebruik aanzienlijk”, antwoordt de minister. Hij wijst er op dat volgens de onderzoekers in nieuwere kantoren met een groen label het serviceniveau hoger is en vaker gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige voorzieningen. “Uit onderzoek is bekend dat betere ventilatie, verwarming en koeling leiden tot een hogere productiviteit. Dit is in het onderzoek niet meegewogen.”

Hij wijst er op dat het rapport meldt dat kantoren met een groen label een hogere bezettingsgraad hebben, waardoor het energieverbruik per vierkante meter licht toeneemt. Daar staat tegenover dat de rapporteurs er geen rekening mee hielden dat in die situatie het energieverbruik per medewerker daalt. Ondanks de kritiek op het rapport, is het volgens de bewindsman een feit dat in overheidsgebouwen te veel energie wordt verbruikt. Onderzoek van de Rijksgebouwendienst heeft dat uitgewezen.

Reageer op dit artikel