nieuws

Eneco pakt uit met zonnepanelen op eigen dak

utiliteitsbouw

Met zonnestroom en bodemenergie voorziet Eneco zijn nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam van energie. Elektriciteit uit de eigen windparken vullen de tekorten aan, legt woordvoerder Cor de Ruijter uit: “Zodat we naar waarheid kunnen zeggen dat het hele gebouw op groene energie draait.”

Windenergie stond aanvankelijk ook op de lijst van mogelijkheden. Windturbines vielen op één na af toen bleek dat de wind op die locatie ‘verkeerd waait’. De overgebleven windturbine wekt stroom op voor de glazenwasinstallatie. “Net genoeg”, zegt De Ruijter. Windturbines vielen volgens hem ook af omdat de meest geschikte modellen te weinig elektriciteit genereren. “Dat zijn de ‘urban turbines’; als je die voor woningen gebruikt leveren ze ongeveer een derde van de elektriciteit die je jaarlijks nodig hebt.”

Eneco heeft 288 hoogrenderende zonnepanelen op het hoogste dak van zijn hoofdkantoor. Die staan met een kantelsysteem gericht op de zon. De cellen leveren een vermogen van 63,360 wattpiek. In de zuidgevel van het hoofdkantoor gevel is ruim 533 vierkante meter zonnepaneel gemonteerd.

Deze 336 panelen zijn zwart gekleurd om het contrast met de witte gevelplaten te benadrukken. Met elkaar wekken ze een vermogen op van 63,020 wattpiek op. Voor zover Eneco zegt te weten is het oppervlak aan zonnepanelen in de gevel op dit moment het grootste van Europa.

Op het dak staan ook vier Suntrackers. Dat zijn beweegbare panelen van 7 bij 4 meter die automatisch de zon volgen. Dat doen ze alleen wanneer het niet al te hard waait, vertelt projectleider van het nieuwe hoofdkantoor Sanna van der Wijst. “Als het dat wel doet worden de Suntrackers horizontaal gezet zodat de wind er het minste vat op krijgt.”

In de Suntrackers zitten bij elkaar 213 zonnepanelen. Die genereren een vermogen van 46,860 wattpiek. Het zijn volgens Eneco vooralsnog de enige Suntrackers in Europa die op een hoogte van ruim 25 meter zijn geplaatst.

Alle zonnepanelen samen wekken genoeg elektriciteit op om 51 huishoudens een jaar lang te kunnen bedienen. In deze berekening verbruikt een huishouden gemiddeld 3500 kilowattuur per jaar. Meer zonnepanelen had niet geloond, zegt De Ruijter. “Op sommige plekken schijnt de zon maar even terwijl andere vrij moeten blijven voor het onderhoud van de gevel.”

Eneco’s nieuwe hoofdkantoor heeft het energielabel A+. Het gebouw is niet energieneutraal. Dat komt door het vele glas dat in de gevels is verwerkt, legt Van der Wijst uit. “Daar lekt veel energie door weg; een bunker houdt energie makkelijker vast!” De ramen zijn juist groot gehouden om zoveel mogelijk daglicht in het gebouw te krijgen. Het gebouw had met extra maatregelen energieneutraal kunnen zijn, maar dat zou onrendabel zijn geweest.”

Atrium

OVG ontwikkelde het nieuwe hoofdkantoor van Eneco. Het gebouw is een ontwerp van Dam & Partners Architecten. Het bestaat uit drie gebogen delen die een atrium omsluiten. Bij elkaar beslaat het 30.000 vierkante meter aan bruto vloeroppervlak. In het gebouw komen 2100 mensen te werken voor wie 1530 flexplekken zijn gemaakt.

Het gebouw heeft over drie verdiepingen een vegetatiegevel. Het groen is doorgetrokken naar binnen. In theorie helpt de gevelbeplanting de hoeveelheid CO 2in de lucht te verminderen. In de praktijk is dat effect te verwaarlozen. Het gevelgroen helpt in Van der Wijsts woorden wel de opwarming van de gevel te verminderen omdat de planten zonlicht opnemen. Meer groen heeft het gebouw in twee daktuinen en een mos-sedumdak.

Hoofdkantoor Eneco

Opdrachtgever: Eneco

Architect: Dam & Partners Architecten

Ontwikkelaar: OVG

Aannemer: Heijmerink Bouw

Reageer op dit artikel