nieuws

Constructieve vloer van markthal bijna gereed

utiliteitsbouw

In de kolossale bouwput van de Rotterdamse markthal verdween deze week opnieuw 1250 kuub beton. In opdracht van Provast werkt bouwcombinatie Markthal Rotterdam (Mobilis/Martens en Van Oord) nu aan de constructieve vloer op niveau -4.

Mobilis bouwt de vloer van 11.000 vierkante meter in negen fasen. Deze week werden twee vloervelden gestort, aanstaande maandag komt er nog één bij. Begin april is de hele constructievloer af. Tegen die tijd hebben de bouwers ook wanden en kolommen voor een deel van de bovenliggende verdiepingsvloer gevormd.

Deze vloer wordt gebouwd met behulp van het Cobiax-vloersysteem.

Het werk tegenover de Rotterdamse gemeentebibliotheek verloopt ondanks de moeilijke ondergrond vlot. Spannend moment was vooral de megastort half oktober vorig jaar. Toen stortte combinatiegenoot Martens en Van Oord in drie dagen ruim 14.000 kuub onderwaterbeton in de 15 meter diepe put. “Duidelijk met een uitstekend betonmengsel, want direct nadat de put was leeggepompt konden we verder bouwen”, vertelt projectleider Manno Buijsrogge (Mobilis). “Er zaten vrijwel geen krimpscheuren in de vloer.”

In de tussenliggende maanden stortte Mobilis gefaseerd de uitvullaag ter egalisatie, totaal een slordige 9000 kuub. De definitieve vloer die er nu in gaat, is het sluitstuk van de onderste vloer. Uiteindelijk gaat in totaal zo’n 45.000 kuub beton in de 120 bij 90 meter metende bouwput.

Verwijderen van stempels is niet nodig, want bij de grondwerkzaamheden die najaar 2009 startten, construeerden de bouwers meteen een definitief betonnen stempelraam. Volgens de planning levert de bouwcombinatie de parkeergarage half december op. De garage biedt plaats aan 1200 parkeerplaatsen. Er komt ook een expeditietoegang in voor de markt.

Volgens de planning begint in oktober de bouw van de bovengelegen markthal. Deze boogvormige constructie, ontworpen door architectenbureau MVRDV, bestaat uit 228 geschakelde en gestapelde appartementen. Onder de boog komt ruimte voor honderd vaste versunits. Najaar 2014 kunnen de eerste standhouders er terecht.

Reageer op dit artikel