nieuws

Verbeterde aandrijving houdt utiliteit op temperatuur

utiliteitsbouw

De Gier Drive Systems uit Wateringen introduceert op de vakbeurs Gevel 2012 in de Rotterdamse Ahoy verbeterde aandrijfsystemen voor ventilatieramen en zonweringen in de utiliteit.

De aandrijving voor ventilatieramen is een tandheugelsysteem uit de kassenbouw. De Gier heeft het aangepast aan onder meer de esthetische eisen die bouwers van gebruiksgebouwen als kantoren stellen. Een centrale elektromotor beweegt via een as en een tandwiel tandheugels op en neer waaraan ventilatieramen zijn bevestigd. Op die manier wordt de achterliggende ruimte geventileerd. Elk raam is via een tandheugel verbonden met de aandrijfas.

Vergelijkbare systemen voor de utiliteit bewegen elk raam afzonderlijk met een tandheugel en een motor, legt Robert Langelaan van De Gier uit. Voor grotere gevellengtes worden dan ook grotere aantallen motoren gebruikt. De centrale motor draait één aandrijfas rond. Deze bestaat uit segmenten die met kettingkoppelingen aan elkaar zijn bevestigd. De koppeling vangt spelingen in de gevel op.

Voor de zonwering gebruikt De Gier een rolscherm. Het doek van 100 millimeter breed en 1800 millimeter hoog wordt rond een buis van 50 millimeter diameter gewikkeld. Een asynchrone elektromotor drijft de wikkelbuis direct aan. De motor beweegt zo aan het doek omhoog en omlaag. Het doek staat door het gewicht altijd onder spanning.

Storingen

De motor is bedoeld voor een spanning van 400 volt; meer dan de waarde van de netspanning. De motor start daardoor lichter op dan een motor voor 230 volt. Vergelijkbare systemen draaien het doek rond met een motor die in de buis is gemonteerd. In Langelaans uitleg is de motor daarmee weliswaar netjes weggewerkt maar wordt die gevoeliger voor storingen door onder meer condens.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels