nieuws

Zorginstelling met winst maakt betere bouwheer

utiliteitsbouw Premium

Tegen zorginstellingen die winst maken bestaan geen juridische bezwaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Zorginstellingen hebben onder het huidige stelsel, waarin zij geen winst uit mogen keren aan aandeelhouders, grote problemen met het financieren van nieuwbouwprojecten. Is het wel mogelijk om winst te maken, dan wordt het veel makkelijker voor zorgorganisaties, bijvoorbeeld ziekenhuizen en instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, om met behulp van investeerders geld aan te trekken voor nieuwbouw. Voor de financiering van nieuwe huisvesting is de zorg momenteel grotendeels afhankelijk van banken. Maar die zijn door de financieel zwakke positie van zorginstellingen en de economische crisis terughoudend met het geven van kredieten. Kunnen zorginstellingen met geld van beleggers en investeerders hun financiële positie versterken, dan geven banken ook makkelijker leningen. Het kabinet is voornemens om de zorg vanaf 2013 toe te staan winst te maken, maar uitwerking van dit plan ligt nog niet definitief vast.

Reageer op dit artikel