nieuws

Utrecht bevriest deel kantorenprogramma

utiliteitsbouw Premium

Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders heeft onlangs besloten om zeer selectief te zijn met het uitgeven van nieuwe kantoorkavels. “De maatregel is hard nodig om de kantorenmarkt in Utrecht gezond te houden”, aldus een woordvoerster van de gemeente Utrecht.

De leegstand in Utrecht ligt iets boven de 8 procent. “Lager dan in andere steden, maar op bedrijventerreinen is de leegstand toch te hoog”, aldus de woordvoerster. Negatieve uitschieters zijn de bedrijventerreinen in Oudenrijn (23 procent leegstand), in Kanaleneiland (17 procent) en Lage Weide (16 procent).

Utrecht bevriest een deel van het kantorenprogramma. “We hebben besloten dat een groot deel van het nieuwbouwprogramma in Leidsche Rijn Centrum, Papendorp en de bestaande stad voorlopig in de wachtkamer gaat.” Uitbreiding van kantoren op bedrijventerreinen wordt ook niet meer toegestaan.

Drie locaties zijn aangewezen als zogenaamde prioritaire locaties: het stationsgebied in de binnenstad (momenteel volop in ontwikkeling), het zuidelijke deel van Papendorp (voor middelgrote kantoren) en het gebied langs de A2 ter hoogte van de Haarrijnseplas.

De focus is de komende jaren gericht op het behoud van een gezonde markt voor bestaande kantoren en op transformatie van leegstaande gebouwen. Een van de eerste gebouwen die in aanmerking komen voor transformatie, is het voormalige Belastingkantoor aan de Gerbrandystraat. Het Rijksvastgoed- en ontwikkelbedrijf van het ministerie van Financiën is bereid om, samen met de gemeente, de randvoorwaarden voor een andere bestemming uit te werken. Het is de bedoeling om de locatie hierna op de markt te koop aan te bieden. Er zijn plannen om woningbouw te ontwikkelen voor met name studenten en starters.

Reageer op dit artikel