nieuws

Nieuwbouw zorggebouw wordt lastig

utiliteitsbouw

De nieuwe regels voor de huisvesting van zorginstellingen gaan nieuwbouw bemoeilijken. Vooral de financiering wordt een probleem, verwachten brancheorganisatie GGZ en diverse zorginstellingen.

Het grootste probleem zijn de zorgverzekeraars, betoogden de betrokkenen eerder deze week tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Met hen zijn moeilijk langetermijnafspraken te maken voor de financiering van nieuwbouw. “Van plan tot realisatie duurt een paar jaar”, stelt Erik Laarhoven namens GGZ. “Maar je moet wel van tevoren geld klaar hebben liggen. Als zorginstelling ga je zelf geen miljoenen in een gebouw investeren dat je pas over een paar jaar kan gebruiken.”

“De minister moet zorgen dat er financieringsafspraken gemaakt worden die niet één jaar lopen, maar langer”, vindt voorzitter Ids Thepass van ouderenorganisatie Laurens. “Die zijn essentieel als je naast het bieden van zorg ook investeringen in je vastgoed moet doen.”

Minister Schippers (volksgezondheid) wil dat instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, verzorging en verpleging met ingang van 1 januari 2012 zelf financieel verantwoordelijk worden voor hun huisvesting. Het oude stelsel waarin het Rijk betaalt en de instellingen eigenaar zijn van de gebouwen wordt dan vervangen door de normatieve huisvestingscomponent (NHC). Instellingen ontvangen via dit systeem een vaste huisvestingsvergoeding die wordt verwerkt in het tarief dat de instellingen voor hun diensten ontvangen van de zorgverzekeraars. Doel van de maatregel is om de huisvestingskosten terug te dringen. Maar de nieuwe regels brengen ook problemen met zich mee. Voor de nieuwbouw, maar ook als een instelling leeg komt te staan. Met de komst van de NHC zorgen oude of leegstaande gebouwen direct voor hoge kosten, die door de regeling niet vergoed worden.

Voorzitter Kars Hazelaar van de Gelderse zorginstelling Opella vindt dat Schippers de NHC er desondanks gewoon moet komen. “We weten nu al heel lang dat het gaat gebeuren, dus laten we het gewoon doorzetten.”

De Tweede Kamer gaat binnenkort met Schippers in debat over de NHC.

Reageer op dit artikel