nieuws

Metersdik beton

utiliteitsbouw

Metersdik beton

Voor de bouw van drie ‘bunkers’ bij het Westfries Gasthuis in Hoorn past Mulder Betonbouw een bijzondere wandconstructie toe

Om de metersdikke muren voor de afdeling radiotherapie snel te kunnen maken, heeft de bouwer uit Bodegraven samen met producent Alvon bedacht om de normaal dubbelzijdige wanddelen met een tussenruimte van enkele tientallen centimeters van elkaar te halen. Ze worden dus enkelzijdig geplaatst en met behulp van stempels op hun plaats gehouden. De wanddikte van de bunkers varieert van 1,70 tot 3 meter. Na het aanbrengen van wapening tussen de twee schillen, die fungeren als bekisting, stort Mulder de wanden vol met beton. Dat gebeurt gefaseerd in een tijdsbestek van elf dagen. Dankzij het uitgekiende wandconcept kan ook het dak van de bunkers, dat op sommige plekken ook een dikte heeft van 3 meter, snel worden gestort. Dit helpt Mulder bij het onder controle houden van de warmteontwikkeling in het beton. In de bunkers kan dan zo nodig gestookt worden. De bouw van de afdeling radiotherapie is onderdeel van een uitbreiding waarvan BAM hoofdaannemer is.

Reageer op dit artikel