nieuws

Duurzaam gebouw van het NIOO is tussenstap

utiliteitsbouw Premium

Duurzaam gebouw van het NIOO is tussenstap

Het duurzame gebouw dat onderzoeksinstelling NIOO morgen officieel in gebruik neemt, moet blijven evolueren. De installaties worden voortdurend opgewaardeerd en het dak is een waar openluchtlaboratorium.

Hoogleraar en directeur van het Nederlands Ecologisch Instituut Louise Vet ontpopte zich de afgelopen jaren tot een gedreven bouwer. Zij vergde steeds het uiterste van haar adviseurs, aannemers en toeleveranciers. Het bestek van het door Claus en Kaan ontworpen gebouw was nooit heilig. Vanaf het begin werd de mogelijkheid opengelaten wijzigingen door te voeren om de laatste duurzame technieken mee te kunnen nemen. Het gebouw dat morgen officieel wordt geopend vormt zo een tussenstap in haar ideaalbeeld.

Helofytenfilter

Toch leverde die houding volgens projectleider Ralph Verhoeven van aannemer Berghege uit Oss geen overspannen toestanden in de bouwkeet op. Er werd niet dramatisch meer afgeweken van het bestek dan bij andere bouwprojecten. Verhoeven en zijn collega’s zijn inmiddels een half jaar weg uit de bouwput. Andere partijen mogen volgende week pas aan de slag. Ecofyt start maandag met de aanleg van een verticaal doorstroomd helofytenfilter. Op een bescheiden voetafdruk van 9 bij 7,5 meter moet dat dagelijks vijf kuub grijs water kunnen zuiveren. Het water wordt geloosd op het oppervlaktewater.

Morgen in Dagblad Cobouw meer over het duurzame gebouw van het NIOO

Reageer op dit artikel