nieuws

Mix van materialen geeft Crescendo luxe uitstraling

utiliteitsbouw Premium

Mix van materialen geeft Crescendo luxe uitstraling

In het stedenbouwkundig plan Maaswaard in Venlo, aan de oever van de Maas, levert Heijmans Utiliteitsbouw dit najaar het luxueuze woon-zorgcomplex Crescendo op. Drie bijzondere gevelmaterialen kenmerken het gebouw.

Architect Anja Blechen van Benthem Crouwel Architects liet zich bij de keuze van basalt lavasteen inspireren door de ouder wordende mens. Dat is de doelgroep van Crescendo, een project van woningcorporatie Woonwenz en De Zorggroep. Het materiaal is donkergrijs van kleur en heeft een open structuur waarin gaten en sleuven zichtbaar zijn, een metafoor voor de rimpels die je krijgt als je ouder wordt. De natuursteen aan de gevel wordt volgens Blechen steeds mooier.

De platen, met een voor dit materiaal uitzonderlijke basisafmeting van 60 centimeter bij 1,80 meter en een dikte van 3 centimeter, zijn afkomstig uit een groeve in de Duitse Eiffel, ruim 150 kilometer van Venlo. Aan de gevel van het complex is circa 3600 vierkante meter van deze natuursteen verwerkt.

De basalt lavasteen vormt een mooi contrast met groene, in reliëf gegoten glaspanelen. Deze geven in de ogen van de architect een edelsteeneffect door de weerspiegeling in het water van de Maas.

Het Crescendo-complex bestaat uit vier torens gecombineerd met laagbouw, in een zodanige opzet dat een omsloten plein kon worden gecreëerd. Voor de binnengevels koos Benthem Crouwel voor panelen van betoncomposiet met een structuur. Het zijn cementgebonden platen met een glasfiberwapening. De mix van de materialen geeft het gebouw in de ogen van Blechen een extra luxe uitstraling.

Overgedimensioneerd

In de kelder van het complex installeerde installatiebedrijf Thissen een warmtepompinstallatie met een voor Crescendo veel te grote capaciteit. Voor deze overdimensionering is gekozen toen gaandeweg het bouwproces duidelijk werd dat opdrachtgever Woonwenz ook het naastgelegen industriële monument Nedinsco kon gaan herontwikkelen. Hiervoor verwierf BAM inmiddels de opdracht, terwijl het bedrijf Vogel is begonnen met de restauratie van het betonskelet.

Door Nedinsco vanuit Crescendo van warmte en koude te voorzien, was een grote kostenbesparing te realiseren, onder andere doordat een tweede grondboring naar bronnen achterwege kon blijven. De gedeelde energiecentrale, met warmteterugwinning, in gebouw Crescendo is aangesloten op een energiedak. Een buizenstelsel in het bitumen zorgt voor de warmtevoorziening.

Heijmans levert het Crescendo-complex dit najaar op. De komende maanden worden onder andere benut om de omgeving in te richten. Voor senior-werkvoorbereider Ruud Hendriks van Heijmans was de bouw van Crescendo vooral qua gevels en logistiek niet-alledaags. Dat had te maken met het feit dat de bouw van drie van de vier torens, waarvan de hoogste elf verdiepingen telt, gelijk op ging. “Dan ben je echt vanuit één punt op alle fronten tegelijk bezig. Dat was een mooie uitdaging.”

Projectgegevens

Project: woon-zorgcomplex Crescendo, Venlo, 74 huur- en

42 zorgappartementen en vijf verpleegafdelingen

Opdrachtgevers: Woonwenz en De Zorggroep Regio Venlo Tegelen

Architect: Benthem Crouwel Architects

Hoofdaannemer: Heijmans Utiliteitsbouw

Basalt lavasteen gevelelementen: Natumar

Glazen gevelpanelen: Saint Gobain

Betoncomposiet gevelelementen: P.P. Gevelbouw

Installaties: Thissen Installatietechniek

Bouwsom: 23.500.000 euro (gebouw), 6.800.000 euro (installaties)

Reageer op dit artikel