nieuws

Hemelpoort van bakstenen

utiliteitsbouw Premium

Honderd bakstenen hadden de studententeams tot hun beschikking tijdens een wedstrijd om een hemelpoort te maken met een zo groot mogelijke overspanning. Cement, lijm of andere hulpmiddelen waren niet toegestaan. Zelfs een stoel ter ondersteuning om de constructie even door een instabiele fase te helpen was uit den boze, meldt Gerard Westenbroek van het Koninklijk […]

Honderd bakstenen hadden de studententeams tot hun beschikking tijdens een wedstrijd om een hemelpoort te maken met een zo groot mogelijke overspanning.

Cement, lijm of andere hulpmiddelen waren niet toegestaan. Zelfs een stoel ter ondersteuning om de constructie even door een instabiele fase te helpen was uit den boze, meldt Gerard Westenbroek van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten. De KNB sponsorde het evenement tijdens de introductieweek van de eerstejaars studenten Bouwkunde in Delft. Behalve bakstenen leverde het kennis over het eeuwenoude bouwmateriaal en verzorgde het een college boogconstructies. Aangezien elk team tien studenten telde, was er mankracht genoeg om tot inventieve staaltjes van ‘menselijk steigerwerk’ te komen.

De winnende hemelpoort had een overspanning van 1,25 meter. Best indrukwekkend, vindt Westenbroek, als je de beperkingen van de opdracht in aanmerking neemt. De constructie mocht namelijk niet hoger zijn dan 1,20 meter.

Reageer op dit artikel