nieuws

Breda koopt leegstaande panden op en herstructureert bedrijfsterreinen

utiliteitsbouw

De gemeente Breda gaat leegstaande bedrijfspanden opkopen. De gebouwen worden gesloopt en als nieuwe bouwrijpe grond verkocht.

Breda heeft hiervoor samen met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en de Brabantse Herstructureringsmaatschappij (BHB) een herstructureringsfonds opgericht. Met de zeven miljoen euro die in het fonds zit moeten de verouderde bedrijventerreinen De Emer, Hintelaken en De Krogten worden aangepakt. “We maken de bedrijfsterreinen geschikt voor nieuwe investeringen”, zegt wethouder Cees Meeuwis van Economische Zaken. En dat is nodig, denkt het gemeentebestuur. “Ruimte is schaars in Brabant en er is veel vraag naar geschikte bedrijventerreinen.”

Breda herstructureerde de afgelopen jaren samen met Europa, het Rijk, de provincie en BOM al circa 180 hectare bedrijventerrein. Accent lag vooral op verbetering van de openbare ruimte, parkeergelegenheid en betere bereikbaarheid.

Het fonds is revolverend; het geld dat de verkoop van gronden opbrengt wordt gebruikt voor nieuwe projecten. Als alles meezit kunnen de drie bedrijventerreinen allemaal gerenoveerd worden, denkt de wethouder. Op welke termijn dat gaan gebeuren is echter nog niet duidelijk.

Met de nu gereserveerde miljoenen wordt niet alleen opgekocht. De gemeente wil de bedrijventerreinen ook aantrekkelijker maken. De nieuwe kavels moeten volgens de gemeente “voldoen aan de eisen die bedrijven tegenwoordig stellen”. Onder meer door middel van het aanpassen van de infrastructuur. De werkzaamheden starten begin 2012.

Reageer op dit artikel