nieuws

‘Uniforme regels nodig voor grote parkeergarages’

utiliteitsbouw

Voor garages kleiner dan 1000 vierkante meter is de wetgever duidelijk: 60 minuten brandwerendheid en loopafstanden van maximaal 60 meter. Voor grotere parkeergarages ontbreken dit soort heldere eisen.

Elke gemeente en brandweer kan in principe eigen brandveiligheidseisen stellen. Ir. Bram Kersten, adviseur bij advies- en ingenieursbureau LBP Sight, schrijft vandaag op de opiniepagina in Cobouwdat de wetgever een einde moet maken aan deze ‘wild-westwetgeving’. “Voor de brandveiligheid van parkeergarages verwijzen korpsen naar verschillende richtlijnen en normen. Deze hebben geen enkele wettelijke status maar worden veelal dwingend opgelegd. Door deze richtlijnen en normen verplicht te stellen is de wetgever feitelijk buitenspel gezet.”

Het is logisch dat een grotere garage aan andere eisen moet voldoen. Maar laat de wetgever die dan wel stellen. Overlaten aan de markt, wat nu gebeurt, lijkt in het kader van lastenverlichting misschien een goede zet, maar is het niet, aldus Kersten.

Zie ook ‘Stel gelijke eisen aan grote garages’

Reageer op dit artikel