nieuws

Incassobureau valt op door openheid en transparantie

utiliteitsbouw Premium

Incassobureau valt op door openheid en transparantie

Het nieuwe gebouw van het CJIB in Leeuwarden heeft een dubbele glasgevel met gebogen glaselementen. Uniek voor Nederland. Het hart van ‘de bonbondoos’ is een atrium, waar een zware honingraat-staalconstructie al even opvallend is.

Alle vier zijden bestaan van boventot beneden uit glas. Daardoor valt het nieuwe gebouw van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden direct op. Het pand heeft een glasoppervlak van circa 3.000 vierkante meter en staat tegenover het strakke en functionele hoofdgebouw van het incassobureau aan de westkant van Leeuwarden. Het gebouw is zo’n 19 meter hoog en heeft vier verdiepingen. ‘‘Kijk, je ziet hier de eerste vliesgevel die ter hoogte van de vloeren wordt onderbroken door spiegelstukken met bijna hetzelfde uiterlijk’’, wijst projectleider Jos Rona van Bouwcombinatie FBK (Friso, BAM en Koopmans) aan als hij buiten op de bouwplaats naar de glazen gevel wijst. ‘‘Glas van boven naar beneden, met kolommen om de 1.80 meter en opvallende ronde hoeken.’’ Tegenwoordig zie je dat glas bij moderne utiliteitswerken steeds prominenter wordt, weet Rona. ‘‘Zelf vind ik het ook mooi.’’ De nieuwbouw doet projectmanager Frans van Beek van de Rijksgebouwendienst denken aan een ‘vriendelijke bonbondoos’. “Een mooi contrast met het andere CJIB-gebouw aan de overkant.” Het is tevens een van de weinige nieuwe gebouwen die de Rijksgebouwendienst momenteel laat bouwen.

Behalve het glazen oppervlak vallen ook de mosterdgele loopbruggen tussen de twee gevels op. Het is qua afwerkingsniveau een hoogwaardig gebouw, stelt Rona. “Technisch gezien is het heel gedetailleerd. Een voorbeeld is het kleine klepraam in de gevelbeglazing.” Het grote glasoppervlak bevat 400 van die raampjes, bedoeld voor de individuele ventilatie op de werkvloer. Ze zitten in het midden van het grote raam, een keuze van de architect. Dat werknemers zelf een raampje open kunnen zetten voor frisse lucht is belangrijk voor de gebruikers, weet Rona. “Anders kunnen ze zich opgesloten voelen in zo’n ‘dicht’ gebouw. De raampjes hebben vooral een psychologisch effect.”

Doorvalveilig

Het dubbele glas is gelaagd, zonwerend, isolerend en ‘doorvalveilig”, omdat het tot de vloer doorloopt. Rollecate uit Staphorst assembleerde de volledig dubbele gevel inclusief de tussenliggende roostervloeren. Uniek detail is dat er voor de glazen binnengevel een tweede komt te hangen, bestaande uit gebogen glaselementen. Ze zien eruit als een soort glazen lamellen. Van Beek: “De dubbele glazen gevel symboliseert de openheid en transparantie waarmee het CJIB wil werken.”

De gebogen ruiten zijn gemaakt door Tetterode Glas uit Voorthuizen. In Portugal en België is al bij twee grote projecten gebruik gemaakt van gebogen glas in gevels, maar voor Nederland zijn ze op deze schaal nieuw. Deze dubbele glasgevel stelt tijdens de bouw veel eisen aan de veiligheid op de werkvloer, vertelt Rona. “Vier zijden volledig van glas en aluminium betekent dat je technisch gezien weinig speling hebt. De detaillering is zodanig afgestemd dat beton, glas en aluminium exact op elkaar aansluiten. Afwijkingen in het betonnen casco zijn niet meer te corrigeren.”

Hethart van het gebouw en tevens de blikvanger is het atrium, waaronder half verdiept een parkeergarage wordt aangelegd. In het oog springend is hier de zware staalconstructie, een soort honingraat, die zorgt voor de noodzakelijke stabiliteit vanhet gebouw, aldus Rona.

Projectgegevens

Reageer op dit artikel