nieuws

Roze taart vol verrassingen

utiliteitsbouw Premium

Roze taart vol verrassingen

In twaalf tv-uitzendingen realiseert Moes in Almere het Klokhuis. Architect Jord den Hollander uit Muiden in samenwerking met Joep Mol uit Den Bosch gingen aan de slag met vijf ontwerpen van jeugdige kijkers van het razendpopulaire kinderprogramma van omroep NTR. Resultaat: een roze taart met rode kers vol bouwtechnische trucjes.

Wekelijks zijn de architecten in Het Klokhuis te vinden. Uitgangspunt bij de bouw is de maatschappelijke betrokkenheid van sponsoren. Ligbad, keuken, armenturen, keramische dakpannen, zonnepanelen, een windmolen en een glijbaan worden bijvoorbeeld door derden aangeleverd. De architecten passen het ontwerp hierdoor frequent aan. Het is dan aan Moes Bouw om hier adequaat en flexibel op in te spelen. “Het geheel kan er net wat anders uitkomen te zien dan dat in eerste instantie werd verwacht. Zo kwamen op een dag de keramische dakpannen binnen. Tijdens het bevestigingsproces moesten we een apart verankeringsadvies maken, omdat de dakpannen rechtop tegen de buitenwand komen te liggen. In totaal wordt ongeveer 25 procent van het project tijdens de rit ingevuld”, legt projectleider Willem van Huigenbosch van Moes uit.

Het hele proces wordt op televisie gevolgd: van ontwerp tot en met de oplevering. “Onze planning is afgestemd aan de uitzendingen van Het Klokhuis, waardoor er nauwelijks speling is. Zo was het even knijpen met de bouwvergunning. De opnames voor de heiwerkzaamheden moesten worden gemaakt, terwijl de bouwvergunning er nog niet was. Uiteindelijk is het toch gelukt, de bouwvergunning was precies op tijd.”

Het gebouw telt drie verdiepingen en een hoogte van 9,25 meter. De rode kers op de roze taart is 2,60 meter hoog. De eerste vloer ligt 3 meter boven het maaiveld en bevindt zich precies op NAP. “We willen de kinderen laten zien dat wij hier in Almere onder zeeniveau bouwen.”

Windmolen met glijbaan

In de verbeelding van de ontwerpers staat de roze taart op een schaal, de betonnen vloer van het gebouw, die gedragen wordt door een hand. De vingers zijn acht heipalen van 22 meter lengte, die 3 meter boven het maaiveld uitsteken en in een cirkel schuin de bodem in zijn geslagen.”Het heiwerk heeft in totaal een week geduurd. Ook zijn er heipalen geslagen voor de trappen en de windmolen met glijbaan.

De vier heipalen in de kern zijn voor de technische ruimte. In de vloer van de schaal wordt glas geplaatst, zodat de kinderen straks alle leidingen zien liggen. De technische ruimte is aan de buitenkant door leerlingen van bouwopleidingen Rolbij uit Lelystad gemetseld. “Door de ronde vorm en de uitstekende letters Klokhuis was dit best een lastig karwei, want ze konden nauwelijks profielen stellen. Voor de uitvoering van het metselwerk worden scheggen en mallen gebruikt die op het werk zijn gemaakt. Het eindresultaat ziet er mooi en vakkundig uit.”

Op de nagespannen betonvloer is een 13 ton zware staalconstructie geplaatst. In totaal zijn er rond de constructie veertien prefab houtskeletbouwelementen geplaatst. De verschillende onderdelen zijn in het werk in elkaar gezet. De polyester koepel, de kers op de taart, is door middel van een hijskraan op het stalen casco geplaatst. De buitenkant is afgewerkt met gemodificeerd naaldhout, dat in een roze kleur is geolied. De planken zijn op 1 centimeter afstand van elkaar gemonteerd, zodat het regenwater, via een waterdichte folie een weg naar beneden kan vinden. De binnenzijde is afgewerkt met drie platen buigtriplex.

De eerste verdieping van het gebouw lijkt te zweven. De twee afzonderlijke vloeren hangen deels aan de staalconstructie. Met het plafond van de tweede etage is een grapje uitgehaald. “In het plafond hangt een houten huisje, dat op zijn kop is geplaatst en als loungeruimte dienst doet. Timmerleerlingen van Rolblij hebben het huisje gemaakt. Met een telescoopkraan is het huisje via het dak in de staalconstructie gehesen. Dat wordt straks een plek waar de kinderen kunnen spelen. De ‘fundering’ van het houten huisje ligt op de tweede verdieping onder de polyester koepel.”

Blikvanger

Voor de grote geïsoleerde vouwwand van Het Klokhuis is een serre gerealiseerd om de lucht voor te verwarmen door middel van passieve zonne-energie. De vouwwand is de thermische grens. De serre is buitenbouw, dat met een aantal trucjes extra is geaccentueerd. Zo zijn de buitenste ramen in enkel glas uitgevoerd en speciale ventilatieroosters geplaatst om de ruimte op buitentemperatuur te krijgen.”

De ontwerpers zijn door het hele gebouw creatief met ventilatie omgesprongen. “In de koepel is een elektrische dakraam geplaatst waarlangs de warmte weg kan komen. Hierdoor is er minder mechanische ventilatie nodig.”

De taartschaal wordt aan de buitenkant afgewerkt met een houten vlonder. Onder het pand legt een tapijtleverancier een blauwe kunstgrasmat in de vorm van een Klokhuis. “Voor de passagiers van vliegtuigen van en naar Schiphol is dit een ware blikvanger.” De gebruiksfunctie van het gebouw is niet eenvoudig te duiden. Bij de bouwvergunning is het gebouw aangeduid als evenementengebouw. Het complex waar ongeveer 25 bezoekers in kunnen, moet daarom aan de strengste voorschriften voldoen. Zo zijn er bijvoorbeeld hekwerken in het pand, die ook in een voetbalstadion niet zouden misstaan.”

Volgens Van Huigenbosch past het project binnen het maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat Moes nastreeft. Het totale budget voor het plan is 830.000 euro. “We bouwen het pand tegen kostprijs.” Bij Moes heeft met name de educatieve functie doorslag gegeven. De televisiemakers van Het Klokhuis willen met dit project kinderen betrekken bij de bouw van een huis en hen bewustmaken over duurzaamheid.

De NTR heeft het initiatief genomen voor het ontwerp van het Klokhuis. De verdere ontwikkeling van het plan is overgedragen aan de gemeente Almere. Het architectuurcentrum CASLA in Almere is de uiteindelijke opdrachtgever voor de bouw. Het architectuurcentrum gaat het Klokhuis onder de naam KinderCasla gebruiken als educatief paviljoen. Een schoolklas kan hier vanaf september een ochtend of middag spelend leren over thema’s als bouwen, wonen en gezond leven.”n

Reageer op dit artikel