nieuws

176 trillingsisolatoren maken ziekenhuis aardbevingbestendig

utiliteitsbouw

176 trillingsisolatoren maken ziekenhuis aardbevingbestendig

Het Mills-Peninsula Medical Center bij San Francisco kan een aardbeving van 8.0 op de schaal van Richter zonder grote schade doorstaan dankzij trillingsisolatoren. Het ziekenhuis kost 450 miljoen euro en gaat half mei open.

Mills-Peninsula Medical Center ligt op ruim 3 kilometer van de beruchte San Andreas-breuk. Deze 1300 kilometer lange breuklijn, die van noord naar zuid door Californië loopt, veroorzaakte in 1906 een aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter waarbij San Francisco grotendeels werd verwoest. Sinds de Loma Prieta-aardbeving van 1989 (7.1) is men in Californië bezig met een immens programma van seismic retrofitting waarin bestaande bruggen, viaducten en gebouwen (zoals ziekenhuizen) beter bestand worden gemaakt tegen aardschokken. “Bij een ziekenhuis is het beter het hele gebouw te isoleren van de grondbeweging”, zegt project-manager Larry Kollerer. Het Mills-Peninsula Medical Center kan daarom onafhankelijk van de aarde bewegen.

Drievoudig

De 176 kolommen van het zes etages hoge ziekenhuis zijn via 176 drievoudige isolatoren verbonden met de fundering. Het systeem heet drievoudig omdat het gaat om een lager in een lager in een lager, waarbij elke lager als een pendule kan bewegen. De isolatoren van de kolommen langs de periferie van het gebouw rusten in een 76 centimeter brede stalen concave goot die rondom de fundering van het hele gebouw loopt. “Als het gebouw beweegt bij een aardbeving van 4.0 dan zullen de patiënten niets voelen”, zegt Kollerer. Hoe zwaarder de schokken hoe groter de verplaatsing van de verschillende lagers. Het gebouw kan maximaal 76 centimeter bewegen in het horizontale vlak en 5 centimeter in het verticale vlak. Het gewicht van het gebouw duwt elke schijf steeds weer terug naar het centrum/laagste punt van zijn kuip.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over het Mills-Peninsula Medical Center!

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels