nieuws

Regelgeving onder de loep na brand in Groningse school

utiliteitsbouw Premium

De brandweer van Groningen laat onderzoeken of de wijze waarop een schoolgebouw op zaterdag 16 oktober vorig jaar in korte tijd afbrandde, moet leiden tot aanpassing van de bouwregelgeving. Het onderzoek is in handen gegeven van een onafhankelijk extern bureau.

Het Team Brand Onderzoek van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland van de brandweer heeft afgelopen maanden uitvoerig onderzoek gedaan naar de brand in de Vensterschool in de Groningse wijk Gravenburg. Een belangrijke conclusie is dat de gevelconstructie, geholpen door de harde wind, een essentiële bijdrage heeft geleverd aan de snelle uitbreiding van de brand door de spouw van het hele gebouw. Het vuur is ontstaan aan de onderkant van de met koper beklede gevel van de eerste en tweede verdieping van het in 2007 opgeleverde complex. Daar waren openingen gemaakt ten behoeve van ventilatie.

De onderzoekers constateerden onder andere dat de vurenhouten latten achter de koperbeplating niet voldeden aan de voor deze constructie noodzakelijke brandvoortplantingsklasse 2, maar aan de lagere klasse 4. Ook zou de brandcompartimentering niet zijn uitgevoerd volgens de bouwregelgeving.

De architect van de school, Klaas Paul de Boer van Team 4 Architecten, reageerde eerder al verbaasd op de bevindingen van de brandweer. Volgens hem is hij niet afgeweken van de geldende regelgeving. Als die niet voldoet, moet er wat hem betreft iets aan de regelgeving gebeuren. “Dezelfde gedachte hebben wij ook”, zegt Jan Timmer van de Groningse brandweer.

De school zal dit jaar worden herbouwd. Aan de hand van de aanbevelingen van de brandweer heeft de architect de constructie op onderdelen aangepast.

Reageer op dit artikel