nieuws

Lot Servicecentrum Scholenbouw onzeker

utiliteitsbouw Premium

De toekomst van het Servicecentrum Scholenbouw (SCS) is uiterst onzeker. Dat zegt directeur Louk Heijnders.

Aanleiding is het wegvallen van een half miljoen euro subsidie van minister De Jager (financiën) sinds begin dit jaar. Het centrum krijgt nog wel een half miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, maar ook die bijdrage staat ter discussie.

Heijnders gooit de handdoek nog niet in de ring, maar sluit niet uit dat het volgend jaar is afgelopen met het SCS. “Hoewel alle partijen in het veld (Bouwend Nederland, de PO-raad, de VNG, red.) ons een warm hart toedragen, is nog onduidelijk hoe we verder moeten.”

Kornel Poelsma, bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Scholenbouwers, vindt dat het centrum “absoluut” moet blijven bestaan. Hij ervaart dat veel schooldirecteuren de steun van het centrum hard nodig hebben. “Schooldirecteuren hebben een hoop kwaliteiten. Verstand van bouwen hebben ze niet.”

Dat gemeenten en directeuren nog zelden kiezen voor integrale projecten, komt volgens Poelsma door “onwetendheid” en leidt in zijn ogen tot kapitaalvernietiging.

“Velen werken nog op de traditionele manier. Ze schakelen eerst een architect in die dan met een plan komt dat het budget fors overschrijdt. Als schooldirecteur ben je dan nergens meer. Met design-and-buildachtige contracten zijn de risico’s voor scholen een stuk beperkter.”

Het Servicecentrum Scholenbouw werd in 2008 opgericht om integrale contracten met afspraken over ontwerp, bouw, beheer, onderhoud en financiering te stimuleren. Volgens minister De Jager is die ambitie onvoldoende van de grond gekomen. Poelsma vindt dat te kort door de bocht. “Hoe kun je dat na amper drie jaar concluderen? Het oogsten moet nog beginnen.”

> pagina 3: ‘bij scholenbouw gaat pps zo slecht nog niet’

Reageer op dit artikel