nieuws

Detentiecentrum Alphen fors duurder

utiliteitsbouw

Het verhelpen van de gebreken van het in 2007 opgeleverde detentiecentrum in Alphen aan den Rijn gaat zeker 15 miljoen euro kosten.

Dat schrijft minister Donner (wonen) in een brief aan de Kamer. Of de aannemers Van Wijnen en Timmers voor de extra miljoenen opdraaien, is nog onduidelijk.

Omwille van onderzoek naar de technische mankementen, werden ongeveer vierhonderd gedetineerden vorig jaar zomer overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Kamerlid Ger Koopmans (CDA) drong er toen bij de toenmalige minister Van Middelkoop op aan, de rekening inclusief de verhuiskosten op het bordje van de bouwbedrijven te leggen. Donner laat nu weten dat hij dat niet zomaar kan doen.

“Wie aansprakelijk is voor de gebreken en de kosten van herstel, staat nog niet vast. De inzet (het onderzoek, red.) was er primair op gericht aard en omvang van de gebreken vast te stellen. Nu dat gebeurd is en het herstel ter hand is genomen, kan het overleg over aansprakelijkheid beginnen”, schrijft hij aan de Kamer.

De eerste herstelwerkzaamheden zijn inmiddels gestart. In september moet zeker 50 procent van het centrum weer gebruikt kunnen worden.

De oorspronkelijke investeringssom van het detentiecentrum bedroeg 70 miljoen euro ten tijde van de oplevering in 2007.

De gedetineerden moesten ander onderdak krijgen om te voorkomen dat ze – hangende het onderzoek aan kabels en leidingen – zouden ontsnappen.

“Wij hebben geadviseerd dat het gebouw dicht moet. Niet omdat het gebouw constructief onveilig is, maar omdat voor de werkzaamheden de stroom er ook af moet. Daardoor vallen veiligheidssystemen uit en is de kans op eventuele ontsnappingen te groot geworden”, verklaarde een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst destijds.

Reageer op dit artikel