nieuws

Een voortdurende logistieke puzzel in natuurrijk gebied

utiliteitsbouw Premium

Aan de rand van de Veluwe bouwt Van Wijnen Oost in Apeldoorn aan de Achmea Campus: vijf gebouwen in een natuurrijke omgeving. De bouwplaats is enorm, maar Van Wijnen heeft nauwelijks speling. Bouwen terwijl de winkel open blijft, een strak verhuisschema en het steeds herinrichten van de bouwplaats, zorgen voor een voortdurende logistieke puzzel. En een jarenlange voorbereiding. Maar ruwbouw en afbouw worden nu zichtbaar op de Apeldoornse campus.

De bouwvoorbereidingen zijn zo’n zeven jaar geleden begonnen, zegt Bart Voortman, directeur van Group Facility Services Achmea: “We zitten verspreid over twee locaties in de stad. Dat levert synergieproblemen op, met de bijbehorende kosten. Daar zijn we enkele miljoenen per jaar aan kwijt.” Bovendien voldoet de huisvesting bij het station aan de Prins Willem-Alexanderlaan niet meer aan de eisen van deze tijd. Voortman: “Het ontwerp van Herman Herzberger, uit de jaren zeventig, was destijds heel modern. Revolutionair zelfs. Maar inmiddels is het ingehaald door de tijd. Het aanleggen van de bekabeling voor een computernetwerk was lastig. En het pand heeft enkel glas in een stalen pui. Het had een grondige renovatie nodig. Maar nieuwbouw was goedkoper, en we kozen er voor om op één vestiging te gaan zitten.” Het Herzbergerpand is daarom verkocht aan ontwikkelaar TCN, die nu een nieuwe bestemming zoekt voor het bijzondere gebouw.

Werken in het groen

In 2005 begon Achmea de ontwikkeling van het bedrijvenpark aan de rand van de Veluwe, naast het hoofdgebouw uit 1993. Er werd een Programma van Eisen opgesteld voor de architectenselectie. ‘Werken in het groen’ is het centrale thema voor het bosrijke gebied. Jacques Derksen, adjunct-directeur van ABC Management Groep dat de nieuwbouw begeleidt, legt uit: “We vroegen de architecten om het landschappelijk ontwerp nadrukkelijk mee te nemen. En de gebouwen moesten passen in het gebied. We kozen voor laagbouw om de boomgrens niet te overschrijden. Daarnaast komen de parkeerplaatsen zoveel mogelijk onder de gebouwen en het maaiveld, of op plekken die uit het zicht zijn.” Uiteindelijk won in 2007 het ontwerp van Marc a Campo van bureau HMADP Architecten. De architect bedacht een centraal gelegen, rond vergadercentrum, met daaromheen vier gebouwen die met loopbruggen worden verbonden. In het bos worden nog twee paviljoens gerealiseerd. “Zo kunnen we straks onze ‘heidagen’ gewoon op eigen terrein organiseren”, lacht Bart Voortman. De landschapsarchitecten van Bureau B + B bedachten de glooiingen in het terrein, waardoor het Veluwse landschap natuurlijk doorloopt en auto’s uit het zicht blijven.

In 2008 vond de aannemersselectie plaats, op basis van een uitgebreid Voorlopig Ontwerp. Een bouwteam onder leiding van Van Wijnen Oost BV rolde als winnaar uit de bus. Het definitieve aannemerscontract werd op 22 april 2010 getekend, en drie dagen later was de eerste bouwdag. Als symbolische actie werd door Achmea een bijenvolk geschonken aan de naastgelegen kinderboerderij.

De bouw van het Bosgebouw, waar kantoren komen, en het logistiek- en energiegebouw achter op het terrein zijn nu in volle gang, zo laat bedrijfsleider John van Mourik van Van Wijnen zien. “De ruwbouw is klaar en deze wordt voor de bouwvak opgeleverd. Daarnaast zijn we eind vorig jaar begonnen aan het Deckgebouw, dat een vergelijkbaar ontwerp heeft als het bosgebouw. Die moet eind 2011 klaar zijn.” Daarnaast wordt het hoofdgebouw uit 1993 gerevitaliseerd. Dat krijgt dezelfde ‘look and feel’ als de nieuwbouw. En drie oude productiehallen van Philips, waar nu kantoren van Achmea in zijn gemaakt, worden gesloopt. Op die plaats realiseert Van Wijnen vanaf eind 2011 het bruggebouw en een parkeergarage.

In het hele gebied legt de infra-aannemer een leidingentracé aan. “Want we ontwikkelen een duurzame campus. Alle gebouwen, ook het oude hoofdgebouw, worden aangesloten op het warmte/koude-opslagsysteem”, legt Jacques Derksen uit. “Klimaat en stroom worden straks vanuit het energiegebouw gedistribueerd.”

Vergadercentrum

Deze week zijn de palen in de grond gegaan voor het vergadercentrum. “Dat wordt technisch gezien de ingewikkeldste klus. Het heeft onder andere sandwichgevels voorzien van speciaal strekmetaal en veel glas, al met al een uitdagend ontwerp waarin verschillende bouwlagen in elkaar overlopen”, zo toont bedrijfsleider Eddy Teunissen van Van Wijnen. “Volgens planning wordt het gebouw in september 2012 opgeleverd. Die datum is gekozen in verband met de verhuizing van de bedrijfskantine.”

Want de gefaseerde bouw op de Achmea Campus wordt gedicteerd door de verhuisplanning van de opdrachtgever. “Logistiek is dit project een enorme puzzel”, zegt facilitair directeur Bart Voortman. “We hebben als doelstelling dat onze medewerkers maar één keer hoeven te verhuizen. Niemand krijgt een tijdelijk onderkomen. Daarmee vragen we ook een strakke planning van Van Wijnen.” Ook moet Van Wijnen bouwen terwijl de winkel open blijft. Dus wordt de bouwplaats steeds compleet heringericht. “Nu lopen de Achmea-medewerkers langs onze bouwplaats naar het parkeerterrein achter in het gebied”, illustreert John van Mourik. “Na oplevering van de eerste gebouwen, krijgt de bouwplaats na de bouwvak een ingang in het midden van het terrein en worden de routes helemaal anders.” Dat vraagt een nauwgezette planning, en het is daarom druk in de bouwketen van Van Wijnen. “Er zijn hier dagelijks vijf uitvoerders en zeven werkvoorbereiders aanwezig”, zegt Eddy Teunissen.

Gepuzzel

De voorbereidingen en het continue gepuzzel werpen nu hun vruchten af, nu ruwbouw en afbouw in de verschillende deelprojecten zichtbaar is. “Na een ontwikkeling van zeven jaar gaat het opeens heel hard nu de gebouwen uit de grond komen”, constateert Bart Voortman. “Onze medewerkers lopen langs de bouwplaats naar de parkeerplaats. Ze zien de nieuwe gebouwen groeien. Jarenlang hebben ze naar ontwerpen op papier en computers moeten kijken. Nu wordt de filosofie van Marc a Campo steeds meer voelbaar.”

Projectgegevens

Reageer op dit artikel