nieuws

Topsporten in voormalig Rijksmagazijn

utiliteitsbouw

Topsporten in voormalig Rijksmagazijn

Een voormalige opslaghal in Zwolle is getransformeerd tot topsporthal. Door een drastische wijziging van de draagstructuur kon aan alle eisen worden voldaan.

Met ingang van het nieuwe sportseizoen vinden de wedstrijden van Landstede
Volleybal en Landstede Basketbal plaats in een niet-alledaagse sporthal. Het aan
het Hogeland in Zwolle gelegen Landstede Sportcentrum is namelijk gerealiseerd
in het voormalige magazijn van het Rijksinkoopbureau. Moes Bouwgroep levert het
complex vandaag officieel op. De loods van 112 bij 48 meter herbergt een
sporthal, turnhal en een sportarena voor eredivisie volley- en basketbal met aan
drie zijden een tribune die plaats biedt aan 1400 toeschouwers. Om de sportieve
functie te vervullen moest de structuur van het pand enigszins worden aangepast.
Het herbestemde pand dateert uit de jaren zeventig en kenmerkt zich door een
prefab betonnen kolommenstructuur. De betonnen kolommen die het dak dragen,
staan op een onderlinge afstand van 16 meter en vormden een sta-in-de-weg voor
de nieuwe gebruikers. “We moesten dus op zoek naar een alternatieve
constructiemethode. Uiteindelijk resulteerde dat in een wijziging van de
draagstructuur die van binnen naar buiten het gebouw is gebracht”, aldus Herman
van der Schaaf, projectleider van Moes Bouwbedrijf Oost, verantwoordelijk voor
de uitvoering. Het gasbetondak is opgehangen aan een nieuwe staalconstructie,
zodat tien van de twaalf betonkolommen konden worden verwijderd. Zes
pyloonconstructies en vier vakwerkspanten dragen nu gezamenlijk het dak. De
nieuwe spanten van circa 3 bij 3 meter wegen elk zo’n 20.000 kilo en steunen op
ranke nieuwe stalen kolommen. Hun maatvoering is afgestemd op de bestaande forse
(HE900) liggers in het dak. In het midden worden de krachten naar boven toe
afgeleid door de in het oog springende getuide pyloonconstructies.

Complex

Omdat de oorspronkelijke hoogte van circa 8 meter niet voldeed aan de
gestelde hoogte-eisen voor eredivisie topsport, is in het midden van de
opslaghal een deel van de bestaande betonnen vloer (circa 30 bij 40 meter)
verwijderd en ruim 2 meter verlaagd. Op grondwaterpeil is vervolgens een nieuwe
25 centimeter dikke betonvloer aangebracht met daarop zes nieuwe betonnen poeren
van 2500 bij 5000 millimeter. “Uitvoeringstechnisch was het een complexe klus.
We moesten eerst een heel nieuwe draagconstructie maken terwijl ook de oude
constructie in functie moest blijven. Dat vergt logistiek goede afstemming.”
Daarnaast is het bestaande complex voorzien van een drielaagse nieuwbouw (circa
300 vierkante meter bvo). De zelfdragende en plaatselijk ‘zwevende’
staalconstructie herbergt onder andere kantoorruimte en vormt de entree van het
sportcomplex. De ruiten hebben een kleurcoating in tien tinten. Daardoor krijgt
de gevel ’s avonds wisselende kleurnuances die de speelse uitstraling van het
gebouw versterken.

Projectgegevens

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels