nieuws

‘Strand is kraambed voor de beste ideeën’

utiliteitsbouw

Het strandpaviljoen is allang niet meer de houten hut waar men strandstoelen huurt, een ijsje of een bak patat haalt. Hippe uitgaansgelegenheden bieden tegenwoordig een modieus strandpubliek sterrenmaaltijden en entertainment. De bouw van de strandtent verandert mee, zegt woordvoerder Cees Pluimgraaff van de vereniging van strandexploitanten en zelf eigenaar van Beach Company in Scheveningen. “Met alle bouwvoorschiften en eisen die daarbij horen.”

“Van de 340 strandpaviljoens is het overgrote meerendeel nog
seizoensgebonden. Dat betekent dat ze in maart worden opgebouwd en in november,
bij het begin van het stormseizoen, weer afgebroken.” Daarom zijn de meeste
strandtenten nog steeds van hout, gefundeerd op houten palen in het strand of
tegen de duin. Op die manier kunnen ze snel gedemonteerd en opgeslagen worden.
Maar de vooruitgang in de bouw van strandtenten gaat steeds verder. De nieuwste
paviljoens zijn groot, hebben een professionele keuken, en worden gebouwd met
grote glazen serres en zware materialen. “Je ziet tegenwoordig betonconstructies
en funderingen, staalframes en geïsoleerde houtwanden. Dat kunnen eigenlijk
alleen de strandtenten die jaarrond blijven staan. In totaal zijn dat er nu zo’n
veertig, vooral in Noordwijk en langs de Zeeuwse kust, waar de kustlijn is
versterkt.” Maar zelf ziet Pluimgraaff ook wel wat in een langere exploitatie.
“Ook in Scheveningen wordt een nieuw dijklichaam aangebracht dat in 2013 klaar
moet zijn. Dan moet het ook mogelijk worden hier het hele jaar te blijven
staan.” Met zestig strandtenten is Scheveningen het middelpunt van de
strandhoreca. “Maar ook de paviljoens die blijven staan, moeten zich houden aan
de voorschriften. De verordening schrijft meestal voor dat een strandpaviljoen
bij calamiteiten of naderende storm binnen een week moet kunnen worden
afgebroken. Dus ze moeten nog steeds demontabel gebouwd worden. De meeste
strandtenten worden daarom gebouwd door de aannemer die daar het meest in
gespecialiseerd is: Meerkerk uit Hardinxveld-Giessendam. Zij hebben de
ontwikkeling van de strandtent van het begin af aan meegemaakt.” Pluimgraaff
verwacht dat de evolutie in de strandpaviljoen zich verder door zal zetten. “De
strandtenthouders zijn de vernieuwers van de Nederlandse horeca. De beste ideeën
worden op het strand geboren. Dat is ook niet zo vreemd: wij werken in het
seizoen kei- en keihard, maar in de wintermaanden hebben we de tijd eens goed na
te denken wat we volgend seizoen gaan doen. Maar het tijdelijke strandpaviljoen,
waar je terecht kan voor een patatje of een ijsje, zal altijd blijven.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels