nieuws

Ondergrondse parkeergarage wordt transparant

utiliteitsbouw

Ondergrondse parkeergarage wordt transparant

De ondergrondse parkeergarage in het Rotterdamse Museumpark krijgt een hoge mate van transparantie. Vides en glazen trappenhuizen zijn voorzien van glaspanelen met een speciale zeefdruk in streepmotief. De maatvoering en montage hiervan luistert heel nauw.

BRS Building
Systems
legt de laatste hand aan de drie staal- en glasconstructies die
toegang geven tot de ondergrondse parkeergarage. De gevelspecialist begon in
februari met de afwerking van de garage die 1150 auto’s kan herbergen. Het gaat
om een vide-overkapping van circa 80 meter lang. In het verlengde daarvan is een
glazen traverse van ongeveer dezelfde afmeting gerealiseerd. Deze traverse vormt
de toekomstige inpandige verbinding tussen de parkeergarage en het aangrenzende
Sophia Kinderziekenhuis. Aan de overzijde, vlakbij Museum Boijmans van
Beuningen, staan twee glazen trappenhuizen met daartussen een beloopbare glazen
vloer die ook als lichtstraat fungeert.

Honderden panelen

Licht en lucht voeren de boventoon in het ontwerp van
Architectenbureau Paul de
Ruiter
. De ijle staalconstructie is opgebouwd uit 200 bij 25 millimeter
dikke stalen stripkolommen die in verstek aan elkaar zijn gelast en volledig
vlak zijn afgewerkt. De spanten in vide en traverse staan 1,80 meter hoh. In de
trappenhuizen bedraagt de onderlinge afstand 1,50 meter hoh. BRS voorzag de
vides en trappenhuizen van honderden glazen panelen met streeppatroon. Deze
speciaal ontworpen elementen zorgen voor maximale transparantie en minimale
zontoetreding.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels