nieuws

Balancerende vakantiewoning

utiliteitsbouw Premium

Balancerende vakantiewoning

Met een vervaarlijk balancerende vakantiewoning geeft MVRDV zijn visitekaartje af in Engeland. Een stalen vakwerkligger achter de gevels en het dak maken de bijzondere evenwichtsoefening mogelijk.

De ‘Balancing Barn’ is het eerste gerealiseerde project van het Rotterdamse
architectenbureau in het Verenigd Koninkrijk. De vorm is afgekeken van de oude
boerenschuren die op het Engelse platteland vaak worden verbouwd tot
vakantiehuis. MVRDV
heeft de basisvorm enorm uitgerekt tot 30 meter lengte, bekleed met glimmende
roestvaststalen shingles en laat het bouwwerk maar liefst 15 meter uitkragen
vanaf een heuvel. Die enorme uitkraging is mogelijk dankzij een stalen vakwerk
dat is verwerkt in gevels, dak en vloer. Op diverse plekken schieten schoren
schuin voor de verdiepinghoge schuiframen langs. Ze lijken van hout, maar dat is
schijn, weet projectarchitect Gijs Rikken. Achter de houten aftimmering gaan wel
degelijk stalen balken schuil. Op twee plaatsen heeft MVRDV de diagonalen kunnen
vermijden door het toepassen van vierendeelliggers.

Contragewicht

Voor de fundering waren volgens Rikken geen bijzondere ingrepen nodig. In het
midden, bij het scharnierpunt, steunt de woning op een kelderruimte die op staal
is gefundeerd. Een verzwaarde funderingsstrook van beton bij de ingang aan de
landzijde levert voldoende contragewicht. Ook daar zitten geen (trek)palen onder
de constructie. De strook is met 7 bij 2 bij 0,5 meter vrij bescheiden. De vloer
aan de landkant van de woning is in beton uitgevoerd, terwijl hij in het
uitkragende gedeelte van hout is gemaakt. Alleen de toplaag is daar op
cementbasis, om plek te kunnen bieden aan de vloerverwarming. Een deel van 2,5
bij 2,5 meter is uitgespaard voor een grote glazen plaat. In het schuine talud
bevindt zich een verborgen deur die toegang biedt tot de kelder. De Balancing
Barn is gebouwd in opdracht van de stichting Living Architecture. De
organisatie, opgericht door de Zwitserse schrijver en filosoof Alain de Botton,
zet zich in voor de beleving van moderne architectuur. De woning is te huur via
de website van de stichting.

Reageer op dit artikel