Monumentale Timmerfabriek Vlissingen wordt luxe hotel

Monumentale Timmerfabriek Vlissingen wordt luxe hotel

Hij wordt beschouwd als het mooiste, industriële pand van Zuidwest-Nederland: de Timmerfabriek in Vlissingen, in het verleden onderdeel van de voormalige Scheldewerf in de Zeeuwse stad. De Timmerfabriek, gebouwd in 1914 en casco gerestaureerd in 2010 - ondergaat binnenkort een grote metamorfose aan de binnenkant: in het rijksmonument komt een luxe hotel met circa 70 hotelappartementen, inclusief een bruisend horecaplein.

Het project is een samenwerking tussen TEAM Concepts, onderdeel van TEAMforREAL, en Bouwgroep Peters. TEAM Concepts is verantwoordelijk voor het concept en het gehele ontwikkeltraject. Lokerse Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. "De omgevingsvergunning is intussen onherroepelijk", zegt Joeri Beekman van TEAM Concepts. "Het is de bedoeling dat de aannemer dit jaar begint met de transformatie.’’ Naar verwachting neemt de verbouwing van de  Timmerfabriek ongeveer een jaar in beslag.

Eerste betonskeletbouwerk

Bouwgroep Peters was in 2010 tevens betrokken bij de restauratie. Het gebouw is sindsdien in gebruik geweest voor evenementen. De geschiedenis van de Timmerfabriek begint echter in 1914, toen de Hollandsche Maatschappij tot het Maken van Werken in Gewapend Beton uit Den Haag begon aan de bouw van het pand. Scheepswerf Koninklijke Maatschappij De Schelde nam de fabriek in 1915 in gebruik. Dit bedrijf maakte voornamelijk interieurs voor grote zeeschepen. In de jaren vijftig moest het timmerbedrijf reorganiseren, niet lang daarna werd de fabriek vooral gebruikt voor opslag.

”De Timmerfabriek is een van de eerste betonskeletbouwwerken van het land”, aldus Beekman van TEAM Concepts. Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen en een plat dak. In het midden bevindt zich een langgerekt glazen zadeldak, dat dienst doet als lichtstraat.

Hart van de fabriek

"Het horecaplein op de begane grond vormt straks het hart van de Timmerfabriek", vervolgt Beekman. "Het plein bestaat uit een restaurant en enkele zogenaamde food outlets en moet een gezellige en laagdrempelige ontmoetingsplek worden waar mensen terecht kunnen voor een glas wijn of om iets te eten.’’ Op de begane grond komt verder een aantal lofts. Op de eerste en tweede verdieping van het monument komen de hotelappartementen. "Het wordt een viersterrenplushotel", vertelt Beekman. Naast de Timmerfabriek worden ook eigen ligplaatsen in het kanaal gerealiseerd.

Een derde leven

De buitenkant blijft intact, maar aan de binnenkant moet flink verbouwd worden. Beekman: "We gaan sowieso met lichtgewicht materialen werken, ook wordt het een duurzaam gebouw. Veel mensen denken bij een duurzaam gebouw vooral aan zonnepanelen en gasloos, maar een gebouw dat een tweede of derde leven krijgt, is in mijn optiek het beste voorbeeld van duurzaamheid. Verder wordt onder meer gebruik gemaakt dubbel glas, goede isolatie en duurzame materialen. Comfort staat voorop, terwijl het stoere en rauwe karakter behouden blijft.’’

Terugkeer oorspronkelijk torentje

Verder komt het oorspronkelijk torentje aan de noordkant van het gebouw terug. Althans, een replica daarvan. Beekman legt uit:  "Het torentje, dat diende als waterreservoir, is tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Dat torentje komt dus terug en wordt waarschijnlijk de hotelkamer met het allermooiste uitzicht van heel Vlissingen.’’

Beekman vergelijkt de metamorfose van de Timmerfabriek met Hotel New York in Rotterdam. "Een beetje dan. Beide gebouwen zijn landmarks. En toen Hotel New York werd opgeknapt, was er nog niet zo veel omheen. De Timmerfabriek kan ook worden gezien als kwartiermaker voor het nieuwe Scheldekwartier, het maritieme stadsdeel van Vlissingen."


Plaats: Vlissingen
Opdrachtgever: TEAMforREAL en Bouwgroep Peters
Ramingsgroep: Onbekend
Nummer:445105


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.

Bouwbericht

Transformeren / verbouwen / renoveren voormalige timmerfabriek tot 'Hotel Timmerfabriek' met 68 loft/hotelappartementen / restaurant / bar aan de Koningsweg in het plan 'Scheldekwartier'. Hotel de Timmerfabriek biedt particulieren de mogelijkheid te investeren in één of meerdere Loft hotelappartementen, Court lodges of zogenaamde Cubes tegen een rendement van 4,5 - 6% netto per jaar en het plezier van eigen gebruik. Bouwgroep Peters vormt samen met TEAM Concepts ( makelaar)en Kloeg Collection (vakantieaanbieder) het ontwikkelteam van dit unieke project.

Vlissingen | Opgeleverd | € 1.000.000 - € 1.999.999

Ga naar bouwbericht