Voorthuizen krijgt nieuw dorpshuis met sporthal

Voorthuizen krijgt nieuw dorpshuis met sporthal

Aan de Wikselaarseweg in het Gelderse Voorthuizen is onlangs begonnen met de bouw van een nieuw dorpshuis met sporthal. Het huidige dorpshuis, in het centrum van het dorp, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Het nieuwe dorpshuis en de sporthal zijn straks energieneutraal, zegt directievoerder Brian Monninkhof van de gemeente Barneveld, waar Voorthuizen onder valt. “Het wordt een gasloos gebouw. Op het dak komen meer dan 500 zonnepanelen. Ook komt er een WKO-installatie. Deze installatie gebruikt bodemenergie voor het verwarmen en koelen van het dorpshuis en de sporthal.’’

BCT Architecten uit Enschede is verantwoordelijk voor het ontwerp, Averesch Bouw uit Rijssen is aangetrokken als hoofdaannemer. Blokzijl TCL uit Almere verzorgt de installatietechniek.

De gevels bestaan voornamelijk uit hout en glas. Daardoor krijgt het gebouw een natuurlijke, open en vooral uitnodigende uitstraling. Monninkhof: “We maken gebruik van Siberisch Lariks, een bijzonder duurzame houtsoort. Aan de zuidzijde van het gebouw, bij de hoofdingang, komen houten lamellen.”

De aannemer is intussen begonnen met de graafwerkzaamheden ten behoeve van de halfverdiepte kelder, bedoeld voor de aanleg van een aantal kegelbanen. Op de begane grond van het multifunctionele dorpshuis komen onder meer een huiskamer met horeca en de bibliotheek. Verder komt er een (multimedia) ruimte speciaal voor jongeren. Het dorpshuis bestaat tevens uit een aantal multifunctionele vergaderruimten met verschuifbare wanden. Ook zijn er geïsoleerde oefenruimten voor het maken van muziek.

In het hart van het gebouw komt een verhoogd podium. De sporthal, de in samenspraak met sportverenigingen tot stand is gekomen, krijgt een balkon voor ongeveer 40 personen en ruimte om in de toekomst een inschuifbare tribune te realiseren voor maximaal 200 personen. Wanneer er optredens zijn met veel publiek, kunnen de sporthal en de zaal van het dorpshuis eenvoudig met elkaar verbonden worden. Zowel de gevels als het dak hebben een goede geluidswering.

De bouw van het dorpshuis en de sporthal neemt iets meer dan een jaar in beslag. De verwachte opening zal in oktober 2020 plaatsvinden. Het is mogelijk dat het dorpshuis en de sporthal in stappen opengaan.

Ook in Garderen, een andere plaats binnen de gemeente Barneveld, verrijst een nieuw dorpshuis met sportzaal. Bouwbedrijf Van de Kolk uit Garderen is begonnen met de bouw. GAJ-VBW architecten uit Arnhem is de architect. Dit nieuwe complex – dat iets kleiner wordt dan het dorpshuis in Voorthuizen - gaat in het voorjaar van 2020 open. Het vervangt het oude dorpshuis De Koepel, dat tegen de vlakte gaat.


Plaats: Voorthuizen
Opdrachtgever: Gemeente Barneveld
Ramingsgroep: 5.2 miljoen euro
Nummer: 506908


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Lees meer over

Bouwbericht

Bouwen 'Huis van Voorthuizen' met dorpshuis / sporthal / kantine / bibliotheek / multifunctionele vergaderruimten / podium / aanleggen parkeerterrein aan de Rochetstraat. Plan 'De Eng'.

Voorthuizen | Opgeleverd | € 5.000.000 - € 9.999.999

Ga naar bouwbericht