bouwbericht

Renovatie iconisch pand in centrum Utrecht

utiliteitsbouw 2523

Renovatie iconisch pand in centrum Utrecht

De Planeet, een iconisch winkel- en kantoorcomplex in de oude binnenstad van Utrecht, wordt komende jaren ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd. Eigenaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance laat de gevel in oude glorie herstellen. De renovatie begint medio 2019, de oplevering staat twee jaar later gepland.

Bedrijven en logistiek

Herontwikkelen / renoveren / verbouwen winkelgebouw 'House Modernes' tot kantoor- winkelcomplex / openbare fietsenstalling aan de Lange Viestraat / Oude Gracht. Het pand behoudt op de begane grond en eerste verdieping zijn winkelfunctie. Op verdiepingen 2 tot en met 6 wordt ca. 7.000 m2 aan kantoor- en vergaderruimte gecreëerd.

UTRECHT | Ontwerp | € 10.000.000 - € 50.000.000

Syntrus Achmea had aanvankelijk het plan om De Planeet te transformeren tot een warenhuis. Dit pand was oorspronkelijk ook een warenhuis. Dat idee is van tafel geveegd, zegt ontwikkelingsmanager Walther van Leeuwe van Syntrus Achmea. “De omstandigheden in de retailmarkt zijn anders dan een paar jaar geleden. Wij denken dat er in Utrecht onvoldoende vraag is voor een extra warenhuis. We zien wel ruimte voor winkel- en kantooroppervlakten van 1500 vierkante meter, omdat die zeldzaam zijn in het centrum van de stad.”

Op de begane grond en de eerste verdieping komen winkels. Op het balkon van de eerste verdieping kunnen mensen terecht voor een kop koffie. Op de tweede tot en met de zesde verdiepingen komen kantoor- en vergaderruimten, bij elkaar zo’n 7.000 vierkante meter. De kans bestaat dat de dubbele kelder van het gebouw gebruikt gaat worden als fietsenstalling. Mogelijk komt op het dak van het gebouw een zogenaamde rooftopbar.

De Planeet ligt op een strategische plek, op de hoek van de Lange Viestraat en de Oudegracht. Op deze hoek werd rond de vorige eeuwwisseling een warenhuis gebouwd: Galeries Modernes. In 1939 werd dit pand door brand verwoest. In 1941 werd een nieuw warenhuis op deze plek geopend, ontworpen door architect D. Brouwer. In 1981 sloot Galeries Modernes en kwamen er andere winkels in het pand. Ook de Hogeschool Utrecht was hier gehuisvest.

Het ligt op een steenworp afstand van Post Utrecht, het voormalige postkantoor op de Neude. Post Utrecht wordt momenteel getransformeerd: hierin komen winkels en de bibliotheek.


Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Syntrus Achmea Real Estate
Ramingsgroep: 15 miljoen euro
Nummer: 242158


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel